Grasimea are numeroase functii in gatit si copt, dar uneori chiar ne dorim o mancare mai saraca in grasimi. Prin experimente realizate de dieticieni din jurul lumii, au fost descoperite mai multe optiuni pentru a inlocui untul, uleiul sau untura.
Desi produsul final nu este la fel ca cel din care grasimea a fost eliminata, multi inlocuitori ajuta la crearea unor retete delicioase si umede. Pe langa faptul ca sunt mai saraci in calorii, acesti inlocuitori adauga fibre, vitamine, minerale si proteine.
Piure de fructe si legume: multe fructe si legume contin pectina, ce se comporta in acelasi fel ca si grasimea animala si ofera acea suculenta copturilor. Sucul de mere neindulcit, bananele sau prunele facute piure sunt foarte bune la deserturi. Pentru cele mai bune rezultate, inlocuieste jumatate din grasimea dintr-o reteta cu un volum egal de piure de fructe. Poti inlocui untul si in proportie de 100%, dar schimbarile asupra texturii si aromei vor fi evidente.
Iaurtul: iaurtul slab poate oferi aceeasi umezeala unor copturi in acelasi mod in care o face si grasimea. Iaurtul grecesc este foarte bun pentru ca nu este atat de apos. Pentru a te asigura ca nu obtii un aluat prea moale, redu cantitatea de ingrediente lichide. Foloseste iaurt simplu, neindulcit in aceeasi cantitate in care ar trebui sa folosesti unt.
Branza dulce sau ricotta: branza cremoasa si slaba poate fi folosita ca inlocuitor de grasimi ca si iaurtul.
Seminte de in macinate: Aceste seminte bogate in fibre absorb umezeala si formeaza un gel prin care se retine lichidul, prajiturile fiind astfel moi si pufoase. Pentru a inlocui untul, foloseste 3 linguri de seminte de in macinate plus o lingura de apa la fiecare lingura de grasime sau ulei din reteta.
Nota: nu se recomanda folosirea margarinei low-fat pentru inlocuirea untului sau unturii pentru ca are un continut ridicat de apa, iar prajiturile nu vor avea textura dorita.
Foto: marketcook.wordpress.com