Grasimile omega previn bolile cardiovasculare
Dieta Omega, creata de catre dr. Artemis P. Simopoulos si Jo Robinson, carte aparuta in 1998 pentru prima oara, pune accentul pe beneficiile consumului de grasimi sanatoase-omega 3 si omega 6.
Dincolo de spuselor conform carora grasimile nu sunt sanatoase, ca trebuie sa fugi de ele daca vrei sa ai o silueta de viespe, grasimile omega (3 si 6) sunt benefice pentru organism. Consumul acestora a fost asociat cu un colesterol mic, un risc mic pentru boli cardiovasculare, nimicitoare in lume, sa nu uitam ca reprezinta la ora actuala factorul numarul 1 de deces in lume. Tot consumul de acizi omega a fost asociat cu un risc mic pentru cancer. Ar mai fi de adaugat ca, grasimile omega sunt obligatorii pentru cresterea si dezvoltarea organismului.
Diferenta intre grasimile rele si cele omega ? Grasimile omega fac parte din grupa grasimilor bune, necesare organismului, in timp ce grasimile saturate, prezente in produsele animaliere si grasimile trans-prezente in pateuri, produse de patiserie si margarina sunt nocive, sunt asociate cu un risc mare de cancer, obezitate, colesterol mare etc.
Dieta Omega se desprinde de celelalte prin suportul stiintific solid, dovezile palpabile conform carora, un consum de grasimi omega 3 si 6 scade riscul bolilor cardiovasculare, riscul de deces din pricina acestor boli.
Nu pentru oricine
Dieta, desprinsa din bucataria mediteraneana, nu poate fi adoptata de aceia dintre noi care au o suferinta, in special diabet. Este nevoie de sfatul nutritionistului pentru a incepe dieta.
Reguli in dieta
Dieta promoveaza consumul moderat de acizi omega 3 si 6, care sa ocupe 30-35% din totalul de calorii permise. Sursele principale de grasimi omega 3 sunt: uleiul de in, semintele de in, uleiul de masline, masline, plante cu frunze verzi, ulei de rapita, pestele gras(somon, ton, macrou, sardine) si fructe de mare. In timp ce, grasimile omega 6 se gasesc in: ulei de floarea-soarelui, ulei de bumbac, ulei de sofranel si de porumb.
Pe langa aportul de grasimi sanatoase, dieta Omega promoveaza consumul alimentelor sanatoase, sapte portii de fructe si legume, proteine de calitate, gen fasole. La acestea, se mai adauga restrictionarea aportului de grasimi nocive, gen grasimi saturate si trans, care fac atata rau.
Alimente recompense
Pentru rezultatele imbucuratoare obtine de-a lungul dietei, se promoveaza micile recompense, alimente si mancaruri sanatoase, care sa motiveze, prin care sa se observe puterea de reusita, care sa creasca optimismul, necesar de altfel in orice dieta de la care avem asteptari mari.
Iata lista alimentelor permise:120 de grame de carne de crab, un baton de fructe congelate, 12 masline, 30 grame branza, o jumatate de pahar cu lapte si ciocolata, care nu are mai mult de 1% grasimi si o cana caise fresh. Atentie! Orice gustare-recompensa nu va depasi 100 de calorii. Este stimulata ambitia, puterea de a duce dieta la bun sfarsit, si nu apetitul.
Sfaturi
Pentru obtinerea rezultatelor dorite, o silueta de viespe, o inima sanatoasa, un corp sanatos, trebuie respectate regulile principale. Insa, greseala este omeneasca. Se poate manca, fie prea mult, fie nesanatos. De aceea, este incurajata ideea crearii unui jurnal, jurnal in care se vor bifa toate alimentele si mancarurile consumate. Veti invata de la voi insiva, cu timpul, ce-i mai bun si mai bun pentru sanatate.
Meniu model
Mic dejun: felii de portocala, clatite din hrisca si seminte de in si sirop de artar.
Pranz: suc de rosii, salata Primavarea cu sos de nuci, paine cu seminte si miere.
Cina: friptura de vita, cartof copt, morcovi fierti, chifla din faina integrala si unt de rapita.
Gustare: smochine intr-un sirop sarac caloric.
Gustare: cateva nuci.
sursa foto:http://www.sxc.hu/