Ce bauturi consumam in timpul meselor

Postat de RadaMateescu in Bucataras in oras pe 14 Noi 2012, 14:09

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza
Ce bauturi consumam in timpul meselor

Daca va intrebati ce vin se potriveste cu fiecare fel de mancare, raspunsul logic ar fi: acela care va place. Vinul care iti place este intotdeauna cel mai bun, insa nu tot timpul cel mai potrivit.

 

In mod paradoxal, chiar daca alcoolul nu pare sa faca intotdeauna casa buna cu nutritia sanatoasa, nu ar trebui sa uitam faptul ca mancarea si vinurile, spre exemplu, au fost oarecum gandite impreuna. De secole, s-au gasit moduri de a le combina. Potrivirea aceasta a alcoolului cu alimentele tine in primul rand de modul in care acestea sunt percepute de papilele gustative.

De pilda, un vin astringent, foarte mineral, care este resimtit ca fiind extrem de sec si acid in gura, va merge de minune langa o mancare grasa, uleioasa, impreuna cu care creeaza un echilibru perfect sub bolta palatinala.

Trebuie sa existe o relatie de echilibru intre felul de mancare consumat si alcool. Este vorba despre o relatie de complementaritate sau de congruenta care sa scoata in evidenta tot ce e mai bun si mai gustos din ambele elemente. In aceasta alegere a potrivirii, mancarea si vinul trebuie sa cantareasca la fel de greu si nici una din parti sa nu o domine pe cealalta. De pilda, o mancare gatita elaborat cu ingrediente consistente din punct de vedere nutritiv sau cu un sos sofisticat si condimentat se va potrivi cu un vin corpolent, maturat, avand un buchet bogat si o concentratie alcoolica ridicata.

 

Sase gusturi

Somelierii profesionisti stiu ca exista sase gusturi fundamentale, gusturile care stau la baza potrivirii dintre vin si mancare: dulce, picant, amarui, acid, sarat si gras. Avand acestea la baza, iata niste reguli care ar trebui respectate cu strictete:

O mancare acida precum salate de sezon, fructe de mare sau mancaruri bogate in masline, ansoa sau capere, merge cu un vin cu o aciditate mai ridicata, altfel combinatia ar fi una cu un gust insipid. In cazurile acestea, se poate da gres cu spumantele albe sau cu vinurile albe tinere.

Niste mancaruri grase, scaldate in sosuri uleioase vor avea nevoie de vinuri acide, minerale. Fripturile preparate la cuptor sau pe gratar ar trebui acompaniate de vinuri rosii picante, corpolente sau taninoase.

Mancarea asiatica condimentata si picanta de cele mai multe ori este insotita de vinuri demi-seci sau demi-dulci care mai domolesc atacul condimentelor asupra papilelor gustatie. O alta combinatie fericita este cea dintre dulce si sarat, insa doar cu conditia ca vinul sa fie intotdeauna mai dulce.

Astfel, pentru alegerea vinului este necesar sa te gandesti inainte la mancarea pe care o vei consuma si in ce categorie de gust se incadreaza ea. Acelasi lucru trebuie apoi facut cu vinul si trebuie ales acela care se armonizeaza cel mai bine cu mancarea, indiferent daca e vorba de o relatie de congruenta (acid-acid, amarui-taninos, condumentat-corpolent), fie o relatie de complementaritate (dulce-picant, dulce-sarat, dulce-acid, acid-gras).

 

Mancarea si vinul

Aperitivele se potrivesc de minune cu un vin spumant, alb sec sau cu un sherry sec.

Pestele sau fructele de mare merg cu un vin sec sau demi-sec alb, Sauvignon Blanc. Mancarurile mai aromate sau somonul fumee cer un Bordeaux alb. Midiile si scoicile, un Muscadet sau un Chablis, iar mancarurile cu ulei de masline facute in oak sau in cuptor, un Chardonnay. Pestele la gratar se ptriveste cu Pinot Noir sau Riesling.

Vita trebuie acompaniata de vinuri rosii seci, precum Cabernet Sauvignon. Alegeri foarte buna pot fi, insa si Merlot sau Syrah.

Mielul merge de minune cu vinurile rosii seci, in special cele de Bordeaux sau Rioja.

Pentru pizza, indiferent ca este gatita acasa sau preferati livrarea de pizza la domiciliu, sunt potrivite vinurile rosii seci, precum cele de la Toscana.

Pentru vitel trebuie sa alegem vinuri rosii light sau vinurile albe corpolente: Pinot Noir, Beaujolais sau Chardonnay.

Porcul se potriveste cu vinurile albe seci sau demi-seci, in special Chablis.

Pentru curcan, rata sau pui vom alege vinurile albe corpolente sau cele rosii light.

Pastele cu sos alb si cremos merg cu vinuri albe corpolente cum este Chardonnay sau Pinot Grigio.

Desertul se potriveste cu vinurile dulci, sherry, porto sau marsala. In cazul in care desertul este unul greu, o sampanie sau un spumant alb se potrivesc cel mai bine.

Comentarii (1)

19.11.2012, 17:57

eu prefer vinul rosu,la vinul alb fac ''pretentii''

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]