Ce se intampla de Craciun in Polonia

Postat de Adinuta in Craciun pe 26 Dec 2009, 00:49

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Ne-am pregatit de sarbatoare cu inima plina de dragoste, am colindat si ne-am urat sa fim mai buni, am asteptat pe mosul batran sa ne picure in suflet lumina si bucuria de a darui! Iarna ne-a mai oprit din drum, cu troiene si frig, dar Craciunul este o sarbatoare de caldura, ce poate insemna un nou inceput, chiar daca primavara este departe. Pentru ca in urma cu mult, mult timp, s-a nascut intr-un culcus saracacios, un copil care a schimbat lumea. In fiecare an sarbatorim aceasta minune si ne dorim sa o schimbam si noi un pic, incepand cu noi insine.

Pentru o noapte, crestini de pretutindeni privesc spre cer, cautand steaua care a calauzit intr-o seara de decembrie, niste magi purtatori de daruri. Si in Polonia Craciunul este asteptat cu nerabdare mai ales de copii, ei fiind cei care impodobesc bradul si care il asteapta cu sufletul la gura pe mosul cu barba alba de poveste.

Casa este pregatita din timp de sarbatoare, pentru ca se spune ca asa cum te gaseste Craciunul, asa iti va fi tot anul. Cearta sau supararea nu sunt ingaduite, fiind un timp dedicat exclusiv daruirii, atat a cadourilor, cat si a gandurilor frumoase si albe. In geam se pun lumanari, iar sub fata de masa alba ca zapada se pun cateva fire de paie, amintind de culcusul modest al pruncului. Cel mai in varsta membru al familiei imparte la masa Oplatek (foto 1), o bucatica de napolitana speciala, subtire ca foaie de hartie, ce se topeste in gura. In general, ea are in relief imagini cu Maica Domnului si pruncul. Este sfintita de preot si prin impartirea ei, se ofera urari pentru anul care va veni.  Este un obicei foarte important pentru polonezi; cei care sunt departe de casa primesc scrisori continand o bucatica de Oplatek, iar cei aflati la un drum lung inainte de Craciun, nu uita sa imparta si sa ofere acest dar simbolic inainte de a pleca.

Se servesc 12 feluri de mincare
 Masa din Ajun, desi respecta postul catolic, este destul de imbelsugata, iar pestele este felul de mancare privilegiat, servindu-se in nenumarate combinatii: piftie cu herring (foto 2) sau in salata cu ardei (foto 3), salata greceasca cu cod (foto 4), pastrav la cuptor (foto 5) si crap in crusta de aluat sunt doar cateva exemple. Se mai serveste salata ruseasca ( foto 6), prajitura cu mere si delicioasele fursecuri de turta dulce (foto 7). Varza de Craciun se face cu ciuperci uscate si are o aroma deosebita.

Facand o mica plimbare prin piata, sau chiar prin supermarket, vom observa ca abunda de acvarii cu crapi (peste foarte popular in aceasta perioada), ciuperci, fructe uscate si muraturi (vandute in galetuse si butoaie). Pierogi se gasesc si ele la masa, umplute cu varza speciala, cartofi sau branza, serviti simpli sau in supa. Retetele pot diferi de la familie la familie, dar prin traditie se servesc 12 feluri de mancare. Pe masa fiecarei familii se aseaza un tacam in plus pentru un musafir care ar sosi neanuntat, ca un gest de ospitalitate si dorinta de a imparti bucuria sarbatorii. In seara de Ajun nu se serveste alcool, dar a doua zi se bea vin si alte bauturi alcoolice cum ar fi cea cu lamaie si miere (foto 8)

Colinde, cadouri, slujba
 Dupa aceasta cina speciala, se canta colinde in familie, se primesc cadouri de la mos si se asteapta colindatori cu nasul rece si inimile calde. Iar la doisprezece noaptea polonezii sunt in biserica, pentru o slujba speciala, numita Pasterka. In fata si in interiorul bisericii sunt sculpturi reprezentand nasterea Domnului (in ultima fotografie este o sculptura in nisip, din fata unei biserici din Gdynia), iar uneori sunt si mici reprezentari teatrale cu tema religioasa. Se canta colinde iar apoi oamenii mai raman putin dupa slujba, schimba urari cu vecinii, iar copiii se lauda cu ce i-a bucurat mosul.

Ziua de Craciun incepe astfel in fata bisericii, unde oamenii mai privesc o data chipul lui Iisus si isi amintesc de ce a venit printre noi.

Sa ne amintim si noi acest lucru, mai ales acum. Va urez un Craciun fericit, cu ganduri albe indreptate spre ceilalti si spre noi insine, cu dorinta de mai bine si mai frumos!

Comentarii (14)

27.12.2009, 12:03

Deci englejii astia s-o luat de la bunica adinutei cu Delete a lor. Eu schiar am crezut ca ai zis, Adinuta, diliiit de la Delete.
Va las, trebuie sa termin ciorba a la grec, de la Adriana65. Deci, de fapt dureaza 4 zile.

27.12.2009, 22:54

28.12.2009, 20:20

Foarte frumos ai povestit, Adinuta, ma faci sa-mi doresc sa fiu acolo!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]