Cum folosim betisoarele chinezesti

Postat de AndreeaJ in Bucataras in oras pe 10 Feb 2011, 00:32

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

  Pana a ajunge sa le foloseasca pe post de instrumente pentru mancat, chinezii rupeau cate doua crengute din copac si cu ajutorul lor amestecau in oalele in care gateau sau scoteau cu ele carnea pe care o prajeau la foc. Ulterior, au realizat utilitatea lor in procesul servirii mesei, incat le-au transformat in instrumentul de baza in bucatarie. In zilele noastre, betisoarele au capatat diferite marimi si culori, in functie de necesitati si dorinte.

 

Astfel, intalnim betisoare pictate in diferite culori, cu motive florale, sau din diferite materiale, metal, lemn sau bambus,  mai scumpe, din oase sau chiar exorbitant de scumpe, din fildes, din lemn sau lemn pretios.
Dar dupa cum spuneam cele mai uzuale sunt cele din bambus, care reprezinta si betisoarele de unica folosinta. La restaurantele chinezesti mai elegante intalnim betisoare mai lungi, din lemn, bambus sau os. Le vom gasi legate la un capat, fapt ce demonstreaza ca sunt noi si nu au mai fost folosite.
 La restaurantele chinezesti obisnuite si atunci cand comandam acasa mancare vom gasi betisoare din bambus de unica folosinta, sigilate in plastic sau hartie.
 Daca vi se pare ceva suspect la betisoarele primite, daca nu sunt sigilate in hartie sau plastic, daca sunt desfacute, mai bine nu le folositi! Iar daca sunteti la restaurant si doriti totusi sa mancati cu betisoare, cereti sa vi se schimbe betisoarele cu unele sigilate de unica folosinta. Este cel mai sigur mod sa va asigurati ca nu au mai fost folosite inainte.
 Betisoarele de unica folosinta care sunt in hartie nu sunt complet sigilate, insa le vom gasi lipite intre ele la un capat.
 Restaurantele care se respecta, intotdeauna vor avea pe masa acest mic obiect pe care se aseaza betisoarele atunci cand nu le folosim. Daca pe masa de servit nu gasim acest obiect, nu facem o tragedie din asta, vom sprijini varfurile betisoarelor de farfuria sau bolul din care mancam. 
Vom da dovada de bune maniere fata de mesenii chinezi si fata de gazda chineza daca folosim corect betisoarele si daca respectam cateva reguli:  -nu ne jucam cu betisoarele chinezesti -nu gesticulam cu ele atunci cand vorbim -nu folosim un singur betisor in loc de doua -atunci cand ducem mancarea la gura, nu tinem un betisor in mana stanga si pe celalalt in mana dreapta, ci numai amandoua betisoarele in mana dreapta pe langa aceste reguli, mai exista si cateva superstitii legate de betisoarele chinezesti, astfel  pentru a evita momentele penibile la masa vom lua aminte la urmatoarele: -sa nu batem cu betisoarele in bolul sau farfuria din care mancam-acest lucru aduce aminte de cersetorii care cer de mancare batand cu betisoarele in boluri pentru a atrage atentia celorlalti -sa nu infigem betisoarele in mancare-acest lucru aduce in minte chinezului imaginea betisoarelor parfumate folosite in temple sau la morminte  Odata desigilate din hartie sau plastic, vom dezlipi betisoarele tinand cu ambele maini de betisoare si cu o miscare ferma vom trage de ele pentru a le desface. Vom avea grija sa tragem de ambele betisoare in acelasi timp, pentru a nu le rupe,  ideea e sa le despartim :)
  Odata desfacute, ne vom asigura inca o data ca betisoarele sunt curate si ca sunt intacte. De asemenea va trebui sa ne asiguram ca nu au mici aschiute de ele si ca sunt perfect slefuite. Vom freca un betisor de celalalt pentru a obtine o usoara slefuire pe intreaga lungime a betisoarelor. Atentie! Acest lucru il vom face numai la betisoarele de unica folosinta lipite! Altfel, daca avem betisoare de lemn sau alt material, vom risca sa jignim gazda, daca servim masa in casa unui chinez si vom incepe sa le slefuim. Gazda va considera ca ne-a pus la masa betisoare de proasta calitate. sau deja folosite Sau, ar fi ca si cum chinezul s-ar apuca sa stearga furculita cu servetele atunci cand serveste masa la noi acasa.
Pozitionam betisoarele in mana cu partea patrata  in sus, iar partea rotunda in jos, betisoarele se tin in causul palmei, intre degetul mare si degetul aratator, betisorul de jos se sprijina pe muchia degetului inelar si se tine strans cu degetul mijlociu, facand astfel betisorul sa stea fix. Betisorul de sus se tine cu degetul aratator si din cand in cand se sprijina pe degetul mijlociu, ne ajutam de degetul aratator pentru a misca betisorul de sus si a-l face sa fie mobil si nu fix.   Exersam de cateva ori miscarea cu betisoarele pentru a ne obisnui, incercand sa inchidem si sa deschidem unghiul format intre cele doua betisoare, dupa care putem incepe sa exersam pe diferite bucatele de mancare.   Pentru inceput, e bine sa incepem sa exersam pe bucatele mici, spre exemplu mazare, fasole sau alune.

 

  In fond si la urma urmei nu trebuie mare dexteritate, se capata in timp si cu rabdare. Inainte de a ajunge in China eu nu reuseam deloc sa mananc cu betisoarele, dar dupa aceea am capatat mare dexteritate, si nu incercand foarte asiduu, ci pur si simplu de nevoie! Ganditi-va cum ar fi sa va aflati la o masa plina cu chinezi infometati si cateva platouri de mancare. Pana sa-mi dau eu seama cum sta treaba cu betisoarele, am facut foamea in cateva randuri :). Si uite asa, fara nici o tehnica, ci pur si simplu din nevoie, am inceput sa le folosesc, caci in China nu am vazut nici macar un pui de furculita si nici chinez care sa manance incet sau caruia sa nu-i fie foame :) Succes la exersat si spor la mancat cu betisoarele! :)

Comentarii (8)

11.02.2011, 23:24

merci

12.02.2011, 08:46

15.02.2011, 13:09

Fetelor, ma bucur ca va place. Acuma stiti cum e, teoria e usoara, la practica e mai greu Dar amuzant e oricum.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]