Lasatul Secului pentru Postul Craciunului

Postat de nadina73 in Craciun pe 14 Noi 2010, 21:03

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Pe data de 14 noiembrie 2010 adica azi ,se lasa sec pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului.Acest post se incheie  pe data de 24 decembrie .

Postul este bucurie,este curatirea pacatului este albirea sufletului.

Hotararea ca toti credinciosi sa posteasca timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local al Constantinopolului,tinut in 1166,in timpul patriarhului Luca.Ininte de acest sinod,crestinii posteau diferit: unii numai 7 zile sau altii 6 saptamani.

De foarte multe ori am auzit  ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritul. Ambele forme sant foarte importante.

Multi sant cei care au intrat in Imparatia Cerurilor spalandu-si pacatele prin post si multa rugaciune. Daca postul este unit cu rugaciunea si cu faptele cele bune este o cale sigura spre mantuire. Faptele cele bune se pot face la tot pasul,nu putem sa spunem ca nu avem ocazia de a face bine ,deoarece la tot pasul este cineva care are nevoie de o mana de  ajutor, de un sfat , de o mangaiere, de o bucata de paine.

Am sa adaug aici o istorioara legata de milostenie:

Un om foarte instarit  era in curtea casei sale si voind sa stea la masa, auzi batai in poarta, si mergand sa deschida gasi un om sarac care cerea milostenie. Suparandu-se ca a fost deranjat , inchise poarta si ii striga saracului sa merga in alta parte ca el nu poate sa-i dea nimic de pomana.Dar insistand acel sarac sa -i dea ceva, acel om instarit se supara si mai tare si arunca in el cu o paine in omul sarac,iar saracul-luand paine o saruta si i multumi lui Dumnezeu ca se indura de el sa nu moara de foame.

Dupa o vreme muri omul cel instarit si ajungand la judecat,diavolii puneau toate faptele cele rele in balanta pentru a pune mana pe sufletu lui ,si pentru a-l aduce in iadul cel mai de jos.In zadar cautau ingerii lui Dumnezeu,ca nu gaseau nici o fapta buna ca sa nu piarda acel suflet,pana cand ingerul pazitor al acelui om bogat isi aduce aminte de acea paine aruncata saracului ,care pusa in balanta se inclina ,iar cu acea paine reusi omu sa-si spele toate faptele cele rele.

Iata dar cat de mare este milostenia,si cum poate o fapta neinsemnata sa ne aduca mantuirea sufletului.

Postul mai inainte de toate  este infranare.Pentru ca daca nu mananci de dulce,dar manci de post mai mult decat trebuie si mananci o mancare foarte bine gatita,acela nu mai este post.

In post conteza foarte mult sa ne iertam uni pe alti.Postul nu are nici o valoare cand ai necaz pe cine-va si nu te poti impaca cu el.Poti sa mori de foame,dar nu are nici un rost postul tau ,pana cand nu te impaci cu celalalt,dar nu asa o impacare din politete ci iertare din inima.Nu asa"da ,eu nu n-am nimic cu nimeni"Asta nu e iertare,sa va ierati din toata inima si numai atunci postul va fi de folos.Nu va temeti de post ,postul nu e lasat sa omoare omnul si sa potoleasca patimile din noi.Daca esti bolvan si postesti ,de multe ori te vindeci prin post.

Vindecarea prin Taina Spovedaniei:

In ziua de azi tot mai multi dintre noi nu se mai simt bolnavi.Considera ca nu au rani care trebuie vindecate.Insa daca ajung in fata Duhovnicului pentru a se spovedi,o fc nu avand constiinta bolii ce trebuie inlaturata ,ci pentu a primi atributul de "vrednic"pentu Imparasirea cu Trupul si Sangele Domnului.Ea nu mi este facuta de dragul vindecarii,ci doar ca pretex pentru a se imaprasi.

Cel care nu a avut nicodata constiinta ca este un om pacatos,deci lipsit de sanatate,is poate inchipui ca duhovnicul il intreaba pe fiul sau sufletesc aflat cu crestetul sub epitrahil orice,pana si ce vreme va fi maine?

Oamanii nu mai stiu ca pacatul in traditia ortodoxa aduce vatamarea omului.De acea atunci cand Sfintii Parinti vorbesc despre prezentarea omului in fata dahovniului pentru a se maturisi isi indeamna sa isi "dezgoleasca rana in fata doctorului".Si dupa cum la medic nu mergem doar in anumite parioade ale anului,ci ori de cate ori simtim ca nu ne este bine,ca santm bolnavi,tot astfel trebuie sa stim ca ne putem spovedi ,ori de cate osi simtim nevoia,deci nu doar in cele 4 postur mari de peste an.

Ira daca tot am ajuns la doctorul sufletesc,e bine de stiut ca ascunderea chiar a unui sigura pacat,lasa neiertata si pacatele marturisite.Cu alte cuvinte nu este de ajuns sa fiu bandajat la o rana si alta sa o las antratata,caci din cauza celei din urma intreg trupu poate suferi .

Exista o serie de persoane care nu ajung in fata duhovnicului pe motive ca nu au postit.Trebuie sa recunoastem ca marturisirea pacatelor nu implica si obligatia de a posti in prealabil,insa pentru c in zilele nostre spovedania este stans legata de Imparasirea cu Trupu si Sangele Domnului se crede ca ea nu este posibila fara post.

Si in final nu toate bolile sant urmari ale pacatelor.

Iar in incheire o poezie draga mie, "Sant o oaie ratacita"

Iata Doamne ,Tu si eu!

Pacatos, murdar si rau.

Ce-a ajuns zidirea Ta.........

Nu sant om ,sant o lichea.

 

Sant pierdut si plang cu jale,

Ca m-am abatut din cale

Am inima impitrita,

Sant o oaie ratacita

 

Am facut in asta lume

Desfrau,clevetiri si glume

Nu mai pot sa iti vorbesc,

Si nevrednic sa-ti vorbesc.

 

Pleaca Doamne de la mine

Mult te-am suparat sti bine

Am uitat de Crucea Ta

spunand mereu ca e grea.

 

Nu am iubire ,dar a ura

Rautati imi ies din gura

Nu stiu voia Ta sa fac,

Nu-ti pot fi Doamne pe plac.

 

Stiu ca esti mereu cu mine

Stiu ca ma poti face bine

Sa te chem ?Ce-ti pot eu da?

Dar de vii nu mai pleca!

 

Nu santem decat noi doi:

Tu in cer ,eu in noroi

Sant bolnav si ticalos

Fa-ma Doamne sanatos

 

Duhul bun al Tau si Sfant

Da-mi-l mie cat mai sant

Si fac umbra pe pamant

Te rog nu ma lepada

Doamne de la fata ta

 

Fa-ma in Duhul Tau sarac

Sa te pot slavi in veac

Tatal ,Fiu si Duhul Sfant

Cum e in cer si pe pamant

Este o poezie versificata dupa o rugaciune intitulata "Rugaciunea celui cazut in desfranare"

 

 

Comentarii (8)

16.11.2010, 16:13

Nadina superb articol Dintotdeauna am simtit si crezut asta despre post ca e o curatare spirituala si o disciplinare a organismului. Arabii au ramadanul in care nu mananca pana seara nimic. Am ramas impresionata si de semnificatia lui, intentia este de a-i face sa se puna fiecare in pielea celor saraci care nu au ce sa manance , o lectie foarte interesanta de smerenie si milostivenie , multi pentr articolul scris

19.11.2010, 18:08

Bravo Nadina ! Imi place mult articolul tau si il consider binevenit acum cand a inceput postul... Parca se aude deja clinchetul clopoteilor ce prevestesc sarbatorile de iarna...

19.11.2010, 18:35

foarte frumos.....nu am cuvinte

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]