Cred ca toata lumea stie cat de benefica e catina pt. organism, ea contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele.
La noi in tara se gaseste catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism. Nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta. Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali. Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El se mai utilizeaza si tratarea alcoolismului, stressului, asteniei, anemiei, astmului, bolilor coronariene, hipertensiunii, gingivitei, etc. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.
Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, vitaminizand organismul.
Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.
Catina sau mai bine zis, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.
Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.
Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere reprezinta un binefacere inestimabila pt. organism. Eu pot sa spun ca am descoperit de curand cat de bune sunt bobitele acestea micute, pe langa care treceam indiferenta si am incercat s-o conserv in cat mai multe moduri posibile: la congelator, deshidratate, sub forma de nectar si pudra. toate acestea le consum cat pot de des: in sucuri, ceaiuri, prajituri, ca indulcitor, etc.