Reteta originala a Babicului de Buzau

Postat de oO_ acnA _Oo in Alimente pe 23 Sep 2012, 20:58

Folosesti: carne de porc (adaugi si vita doar daca vrei sa scurtezi timpul de uscare ), ardei iute rosu tocat, bulion de ardei preparat dupa reteta sarbilor gradinari, sare, mat de vita. Pentru bulionul de ardei se folosesc numai ardei kapia care se lasa la "putrezit" intr-un sac vreme de o saptamana. Cand incepe sa se scurga zeama, se dau prin ciur si se obtine o pasta concentrata. Din cojile care raman, sarbii gradinari fac boia.

Carnea se toaca mare, se adauga toate ingredientele de mai sus, se framanta compozitia de mai multe ori, de-a lungul a doua zile. Se umple matul de vita fara sa se lase goluri de aer. Se "calca" apoi cu sticla pentru aplatizare si pentru eliminarea eventualelor goluri. Se lasa la zvantat si apoi se afuma.

Aceasta este o reteta traditionala a sarbilor gradinari din buzau. Sarbarii buzoieni pregateau babicul iarna , dar il mancau abia la primavara, cand incepeau lucrul la gradina, iar babicul era singura mancare care "tinea" pe caldurile acelea.

Sursa: Radu Anton Roman, Povestile Bucatariei Romanesti

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcinte întoarse cu dovlecei și brânză de capră - Rapide și grozav de gustoase

ieri la 07:47

Prăjitură cu prune - Desertul delicios de toamnă

pe 06.09 la 09:41

Cookies cu Oreo - Desertul delicios și fraged pe care îl vei adora

pe 06.09 la 09:10

Prăjitura Cobbler cu prune și scorțișoară - Reteta gustoasa si aromata

de RODIMUR 8

pe 05.09 la 16:21

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

911 puncte

vasimur

616 puncte

abstract01

500 puncte

mihaelar63

307 puncte

Caty

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]