Sandviciurile sunt gustari consistente, pregatite pentru situatii cand nu se poate aranja o masa: excursii, la serviciu, la scoala) Ele pot inlocui cu succes multe feluri mai greu de preparat, pot fi variate si sunt usor de servit.
In general se pregatesc din 2 felii de paine subtiri sau chifle taiate in 2. Se ung cu unt, atunci cand intre ele se pun alimente uscate (sunca, salam, pastrama). In cazul in care se ung cu diverse paste, nu se mai ung cu unt.
Tartinele sunt gustari asemanatoare cu sandviciurile, dar mai diversificate in ceea ce priveste felul alimentelor si aranjarea lor. Sunt prezentate pe platouri, pe o singura felie de paine sau o jumatate de chifla. Se decoreaza cu ajutorul unui sprit subtire. De regula se aranjeaza pe un decor format din frunze de salata.
Canapelele sunt asemanatoare cu tartinele, formate dintr-o singura felie de paine dreptunghiulara, care se prajeste in putin unt,servindu-se cu preparate calde.
Painea taiata care se foloseste la tartine, sandviciuri si canapele se numeste crutoane. Painea sau franzela se curata de coaja, se taie felii subtiri de diverse forme. Se ung cu unt, dupa preferinta. Se poate folosi unt condimentat.