publicat la 23.11.2021
publicat la 15.09.2021
publicat la 11.05.2021
Bine zicea un proverb chirghiz: “capul de oaie ţine musafirii departe”. Ei obişnuiau să înfigă unul exact în stâlpul porţii sau, ăia care stăteau la bloc, deasupra butonului de la sonerie. Chiar, tu stai la bloc sau la casă?
Bucataras.ro
[email protected]
Orez cu legume
Legumele le-am curățat, spălat și tăiat cubulete. Într-o oala am pus ulei, când s-a încins am pus legumele, le -am lăsat pana s-au înmuiat puțin, am adăugat mazărea, orezul pasta de roșii,sare și 8 căni cu apa. La final se adaugă verdeață...
Ciorba de roșii
Ceapa, morcovii, cartoful, țelina se curăță,se spală și se toaca. Rosile se spală, se pun în apa clocotită, se lasă câteva minute, se decojesc si se taie cuburi. Într-o oala se pune ulei și când s-a încins se pun legumele, la călit...
Varza cu carne de la garnita acrita cu corcodușe
Curățăm, spălăm și tocam legume, morcovul îl dam pe răzătoare. Într-o cratiță punem bucățile de carne cu putina untură,adăugăm legumele ,le lasam pana se înmoaie puțin. Adăugăm și varza tocata, potrivim de sare, punem foile de dafin, corcodusele ,1 l...
Dulceață asortată (vișine, cireșe, menta)
Fructele se spală, se curăță de codite și sâmburi. Într-o cratiță sau tuci se amesteca cu zaharul și menta, se lasă câteva ore sau peste noapte. A doua zi se fierb la foc mediu pana se leagă siropul.
Dulceață de vișine
Vișinele se spală, se curăță de codite și sâmburi. Într-o cratiță sau tuci amestecam fructele cu zahar, pus în straturi, unul de vișine, unul de zahar. Lasam fructele cu zahar peste noapte. A doua zi fierbem dulceața la foc mediu (având grija sa adunam spuma),...
Dulceață de cireșe
Cireșele se spală, se scot sâmburii. Amestecam zaharul cu fructele, pus în straturi, unul de cireșe, unul de zahar. Lasam fructele cu zahar peste noapte. A doua zi, fierbem la foc domol, având grija sa adunam spuma. Fierbem dulceața pana a început sosul sa se lege....
Dulceață de căpșuni
Căpșunile spălate se pun Intr-un vas, se adauga zaharul, frunzele de menta si se lasă câteva ore la rece, apoi se pun la fiert, la foc moderat. Amestecam continuu și din momentul fierberii o mai lași circa 10 minute sau pana când se leagă. Punem dulceața în borcane...
Dulceață de cireșe amare
Cireșele se spală, se curăță de codite. Într-o cratiță se pune un strat de cireșe, unul de zahar pana ce se termina. Se lasa peste noapte. A doua zi se pun la fiert, la foc mediu spre mic, amestecând bine pana ce se topește zaharul, sâmburi se iau...
Ciorba de loboda cu măcriș
Frunzele de loboda și măcriș se spală. Ceapa și morcovul se curata, se spală și se taie. Într-o oala punem totul la fiert, adăugăm sare și pisatura. Când este totul fiert, se pune laptele, se mai lasă să dea un clocot și se ia de pe foc și se adauga verdeață,....
Prajitura cu urda
Mai intai amestecam urda cu grisul, zaharul, galbenusurile si zaharul vanilat. Blat: Freci ouale intregi cu zahar,adaugi uleiul, faina amestecata cu cacao, laptele, praful de copt stins in putin lapte si sarea. Vei obtine un aluat fluid. Compozitia o torni in tava unsa cu ulei si...
Foi de napolitane cu crema caramel
200 g zahar se caramelizeaza, altele 300 g se bat cu 3 oua si se toarna peste al ars. Se amesteca continuu pana se leaga un pic. Se pune nucile, untul, esenta de rom si se amesteca. Asamblare:foaie-crema-foaie-crema-foaie-crema-foaie-crema-foaie. Se pune o greutate peste si se lasa cateva ore...
Rasturnata cu ananas si mere
Caramelizezi intr-o tava o cana de zahar,rotesti tava astfel incat sa ii tapetezi peretii cu zaharul topit, apoi asezi merele curatate si taiate si ananasul din compot. Lasi tava la rece pana pregatesti pandispanul. Bati spuma ouale cu zaharul si un praf de sare,adaugi uleiul,faina...
Pandispan cu cirese
Ciresele se spala,se scot samburii si se pun intr-o sita. Ouale intregi se bat spuma cu zaharul,zaharul vanilat si un praf de sare. Se adauga treptat uleiul, faiana amestecata cu praful de copt,coaja de lamaie si portocala. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt,se pune aluatul,si...
Salata de vinete cu ceapa verde
Vinetele se pun Intr-un vas, se adauga sare, ceapa curățată și tăiată. Se blendeaza, adăugând ulei treptat . Se potrivește gustul de sare. Pofta buna!
Budinca de paste cu branza si bezea
Intr-o oala punem apa, adaugam un praf de sare si cand da in clocot punem pastele si lasam sa fiarba 10 min. Dupa fierbere punem pastele la scurs intr-o strecuratoare. Intr-un castron punem branza rasa, urda, laptele, stafidele, coaja de portocala. 1 ou si 4 galbenusuri se bat putin cu 5...
Salata de varza rosie
Varza se taie fideluta. Morcovul se curata, spala si se da pe razatoarea cu ochiuri mari si se aduga peste varza. Se adauga sare, ulei si otet dupa gust. Se amesteca totul bine. Pofat buna!
Pizza pane
Faci intai maiaua din drojdie, zahar si 300 ml apa calda. Amesteci faina cu putina sare, torni maiaua si uleiul de masline, framanti si lasi timp de o ora, sa creasca la loc cald. Dupa o ora imparti coca in 3 bile. Din sosul de rosii si usturoiul curatat si pisat, faci un sos pe care il sarezi...
Mujdei de usturoi verde
Usturoiul se spala se taie si se blendeaza alaturi de celalalte ingrediente.
Sos de maioneza cu ceapa si smantana
Ceapa se spala si se taie, se amesteca cu maioneza, smantana si se potriveste gustul de sare si piper. Pofta buna!
Ciorba de spanac
Legumele se curata si se spala.Spanacul se alege si se spala. Intr-o oala se caleste in ulei ceapa,usturoiul,morcovul;se adauga pasta de ardei.orezul si spanacul.Se adauga cca 3l apa si se lasa la fiert. Dupa ce a fiert spanacul,se adauga zeama de varza,se mai lasa sa dea un clocot,se opreste...
Malai
Din malai se face o mamaliga putin mai moale si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit mamaliguta o sfarami bine,adaugi uleiul,zaharul drojdia si omogenizezi. Adaugi apa calduta si faina pana obtii un aluat potrivit de tare(ca cel de paine).Se lasa la dospit 1 ora. Dupa ce a dospit se pune in...
Desert prajitura cu gem si nuca
Se amesteca apa cu zaharul, pana acesta din urma se topeste. Se adauga si restul ingredientelor si se omogenizeaza totul. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da tava la cuptor cca 30 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a racit se pudreaza cu zahar.
Ciorba de legume
Curatam si spalam legumele. Radacinoasele(morcov,patrunjel,telina) le dam pe razatoarea mare sau le tocam,cartofi ii taiem cubulete. Intr-o oala punem apa la fiert,cand da in clocot punem legumele si uleiul lasam sa fiarba.Cand legumele au fiert se adauga zeama de varza si pastele si se mai...
Invartita cu mere (de post)
Merele spalate si curatate de coaja se dau pe razatoarea cu ochiuri mari.Adaugam peste mere zaharul,zaharul vanilat,si punem pe foc cca 10m min.Cand le luam de pe foc adugam scortisoara si nuca de cocos,amestecam si lasm la racit. O sa facem 3 rulouri,fiecare din 4 foi. Luam o foaie o ungem cu...
Icre de fasole
Fasolea se pune la inmuiat 2-3 ore,apoi se fierbe si se lasa la racit. Legumele se curata,ceapa si usturoiul se taie iar radacinoasele se dau pe razatoarea mica. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins,se adauga ceapa si usturoiul,se calesc putin apoi se pun si radacinoasele,sucul de rosii...
Ștrudel cu urda și stafide
Urda o amestecam bine cu un ou, zaharul, stafide, coaja de lamaie. Aluatul, dezghețat, il impartim in 4 bucati. Luam o bucata de aluat, o intindem foarte bine, presaram putin gris, punem urda si rulam. Procedem la fel si cu celelalte buc de aluat. Punem strudele intr-o tava tapetata cu...
Tort cu doua creme
Mai intai pregatim blaturile. Blat alb: Separam ouale. Galbenusurile la frecam cu uleiul;albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul;se pun galbenusurile peste albusuri,se adauga faina amestecata cu praful de copt si se omogenizeaza totul cu o lingura de lemn. Se tapeteaza o tava...
Chec pufos cu rahat
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si cand au devenit spumoase se adauga zaharul trepatat si se bate pana se topeste zaharul.Adaugam si laptele,uleiul si galbenusurile si mixam bine. La sfarsit adaugam faina si praful de copt si amestecam cu o...
Taietei de casa cu faina integrala
Intr-un bol punem 2 lg faina, oul, sarea si apa. Incepem sa amestecam totul, sa adaugam faina pana cand obtinem un aluat care nu se lipeste de maini. Il lasasam sa odihneasca 10 min si apoi intindem o foaie subtire; o lasam la caldura pana se usuca. Taiem taieteii cu mana sau ii dam prin...
Pizza cu salam
Aluat: Intr-un castron punem faina cernuta si o amestecam cu drojdia si sarea. Adaugam apa calduta treptat si omogenizam totul bine;la sfarsit adaugam uleiul si mai framantam 5 min. Acoperim castronul si lasam aluatul sa creasca 30 min. Umplutura : Curatam ceapa si o taiam solzisori,taiem...