Aperitiv pogacele cu branza de burduf si cascaval

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 28 Oct 2018 | 5693 vizualizari

 

Îmi plac mult pogăcelele cu jumări, dar cum jumările sunt cam rare pe la noi, m-am hotărât, deocamdată să fac pogăcele cu brânză de burduf și cașcaval. Fără prea multă bătaie de cap, am făcut niște pogăcele absolut delicioase, iar până s-au copt toate, bucătăria mirosea foarte plăcut a pateuri cu aluat fraged.
Din ingredientele de mai jos am făcut 38 de pogăcele rotunde. Se pot face și pogăcele pătrate și atunci aluatul se poate tăia în întregime, de prima dată, fără să rămână ”capete”. Însă mie-mi plac pogăcelele rotunde, așa că am amestecat și frământat ușor aluatul care a rămas după decupare și l-am folosit. În final, nu a fost nici o deosebire între pogăcelele decupate inițial și cele decupate din aluatul refrământat.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 700 grame de făină albă
  • 20-25 grame de drojdie proaspătă
  • 100 grame de untură
  • 2 gălbenușuri
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 1 linguriță de sare fină
  • 400 ml de lapte dulce, fiert și cald
  • Pentru umplutură:
  • 300 grame de brânză de burduf, frământată
  • 150 grame de cașcaval răzuit
  • Pentru decor:
  • 2 albușuri
  • sare
  • boia de ardei
  • semințe de chimen
Portii: 38
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv pogacele cu branza de burduf si cascaval:

Se face un aluat potrivit de moale din: făină, sare, drojdie, gălbenușuri, zahăr, untură și lapte cald. 

Când toate ingredientele s-au încorporat și aluatul este elastic, se lasă la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

După 30-45 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se pune pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin, pentru a elimina bulele de aer, după care se taie în două bucăți.

Din fiecare bucată de aluat se întinde câte o foaie de 6-7 mm grosime, care se unge cu brânza de burduf. Cu mâinile sau cu sucitorul, se poate presa ușor brânza, pentru a adera la foaia de aluat. 

După ce brânza a fost întinsă aproximativ uniform pe toată suprafața, se împăturește foaia în două și apoi în patru, după care se lasă pe planșetă ”să se odihnească” timp de 10-15 minute. 

După acest interval de timp (când aluatul a mai crescut puțin) se întinde din nou, cu sucitorul, foaia împăturită, până ajunge aproape la mărimea inițială. Se răzuiește câte o jumătate din cantitatea de cașcaval pe fiecare foaie. Se presează ușor cașcavalul cu mâinile, sau cu sucitorul, ca să adere la aluat și foile se împăturesc din nou,

Se lasă iarăși aluatul împăturit ”să se odihnească” 10 minute, după care din fiecare se întinde câte o foaie mai groasă, de cel puțin 1 cm și se decupează din el pogăcelele, cu ustensila specială, sau cu un pahar. Cine vrea, poate să le decupeze sub formă de pătrate.

Se pun pogăcelele în tava prevăzută cu hârtie de copt. Resturile de aluat se frământă puțin, se întinde o altă foaie și se decupează alte pogăcele, care se pun, de asemenea în tavă. Ultima bucățică de aluat rămasă de la decupat se rotunjește manual, se aplatizează și se pune alături de celelalte pogăcele, în tavă.

Se ung pogăcelele, deasupra și de jur-împrejur, cu albușurile rămase de la aluat (mixate cu sare și boia de ardei) și se presară cu semințe de chimen.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce pogăcelele se rumenesc frumos.

Sunt foarte bune atât calde, cât și reci. Cine le preferă calde, le poate reîncălzi, după răcire, în cuptorul de la aragaz, sau în cel cu microunde.

 

TIPS-URI

1

Pentru un aluat reușit, făina, drojdia și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, iar drojdia trebuie să fie proaspătă.

2

Scoateți din timp untura din frigider, ca să fie moale și ușor de prelucrat.

3

Laptele folosit pentru frământat trebuie să fie fiert și cald.

4

Aveți grijă ca sarea să nu ajungă în contact direct cu drojdia. Ea trebuie să fie amestecată în făină. Ingredientul care va face drojdia să crească este zahărul. De aceea, mai întâi amestecați drojdia cu zahărul și gălbenușurile, adăugați lapte cald, până ce rezultă o pastă groasă, după care încorporați treptat făina și adăugați restul de lapte cald.

5

Pentru umplutură, dacă brânza de burduf este uscată, aspră și nu poate fi întinsă ușor, ar trebui să o amestecați cu brânză moale și dulce, de vaci, în cantități egale. Umplutura trebuie să fie ușor de întins pe aluat.

6

Dacă folosiți brânză de vaci, aveți grijă să fie bine scurrsă.

7

Nu uitați să presați puțin brânza, cu mâinile, sau cu sucitorul, ca să adere la aluat. Astfel, la împăturire, ea nu se va împrăștia ci va rămâne fixată în aluat.

8

După ce aluatul împăturit a crescut, întindeți-l ușor cu sucitorul, nu-l forțați.

9

Dacă veți răzui cașcavalul pe răzătoarea mică, el va adera mai ușor la aluat.

10

Puteți folosi parmezan, în loc de cașcaval obișnuit, sau tot brânză de burduf.

11

Dacă brânza de burduf este sărată, va trebui să o combinați cu brânză dulce de vaci, în cantități egale, sau după gust.

12

Pogăcelele trebuie să aibă o grosime de 1-1,2 cm. Datorită îngredientelor, drojdiei în special, la cuptor ele vor mai crește.

13

În funcție de cum coace aragazul dumneavoastră, întoarceți tava în cuptor, pentru ca toate pogăcelele să se rumenească frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv pogacele cu branza de burduf si cascaval" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

RODIMUR 1

29.10.2018, 21:14

Îți mulțumesc frumos, Rocsi, pentru apreciere! Ne plac tare mult, pentru că sunt foarte buneeee...!

xana 1

02.11.2018, 02:02

Pfaaaai, ce bune cred ca au fost!

RODIMUR 1

02.11.2018, 07:14

Da, Xana, au fost absolut delicioase.... Mulțumesc frumos!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chec aperitiv cu ciuperci