Acum cateva luni am descoperit blogul Florinei Todoran si retetele ei vegane. I-am admirat fotografiile si vointa de a manca mai sanatos, mai crud, de a pune suflet in ceea ce scrie. Cu toate acestea, a "gati" fara foc mi se parea aproape de imposibil. Ma gandeam ca in afara de salate, nu poti face mare lucru fara un aparat de deshidratat. Insa am fost curioasa ce pot reusi cu resurse mai limitate si treptat am inceput sa acord un mai mare loc in bucatarie legumelor, fructelor si nucilor. Mi-am umplut pe rand rafturile si am inceput timid sa le combin. Nu stiu unde voi ajunge cu asta. Dar a fost un pas important, pe care l-am facut in mare parte datorita ei, de aceea ii dedic urmatoarea reteta: primele mele brownies vegane, fara coacere. Au iesit foarte bune :) Nu am sa exagerez spunand ca sunt ca cele coapte. Diferenta e vizibila, dar depinde de gustul fiecaruia daca ii vor placea mai mult sau nu. Cele crude sunt mai moi, desi pot fi taiate sau tinute in mana, sunt mai lipicioase. Insa tocmai pentru ca sunt mai umede, sunt si mai cremoase, iar dupa ce stau in frigider o zi-doua, devin chiar mai bune. Se aseaza cumva ingredientele si uleiurile de la nuci. Iar cel mai mare plus al prajiturilor raw este ca sunt mai consistente si mai sanatoase. Sper sa va placa! (reteta, careia i-am adus mici modificari, e din cartea "Raw foods bible" a nutritionistului Craig B. Sommers)
Pentru baza:
Stratul 2:
Pasul 1: Am pus intr-un blender ingredientele pentru baza (nuci, curmale, o parte din cacao) si am mixat bine. Va rezulta o pasta usor sfaramicioasa, dar umeda. Puneti aceasta pasta intr-o tava sau un vas yenna si presati bine cu palmele, pentru a o raspandi uniform.
Pasul 2: Mixati bine cu ajutorul blenderului si ingredientele pentru stratul urmator al prajiturii. Va rezulta o crema de consistenta aluatului pentru chec. Puneti aceasta pasta in tava, deasupra primului strat si intindeti uniform. Dati la congelator pentru o ora, sau in frigider pentru cateva ore.
Scoateti de la frigider si taiati prajitura in tava. Eu am mai amestecat o mana de alune tinute la inmuiat peste noapte cu cateva merisoare uscate, din care am facut cate o mingiuta pe care am pus-o pe fiecare prajiturica.