De mult timp voiam să fac niște cartofi umpluți la cuptor și aveam diferite variante de umpluturi, dar astăzi m-am decis să-i umplu cu telemea de vaci, pentru că asta aveam în frigider. Cred că sunt la fel de buni cu brânză de burduf, dar ceea ce i-a făcut mai buni și mai aspectuoși decât am mai văzut, a fost nu doar smântâna adăugată în compoziție, cât mai ales cașcavalul cu care i-am decorat minimal. Din 3-4 ingrediente se poate prepara un meniu frugal, sau o garnitură de excepție, lângă o friptură.
N-am preparat decât 5 cartofi, pentru consum imediat, pentru că așa sunt buni, proaspăt scoși din cuptor...
Se aleg cartofi roz, fără defecte și de dimensiune medie. Se spală bine și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Când sunt fierți, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcească.
Se taie câte un ”capac” din fiecare cartof rămas ”în coajă” și pus în poziția în care să aibă stabilitate, după care cu o linguriță se scoate cu atenție miezul, lăsând de jur-împrejur un ”perete” de 7-8 mm grosime. Cartofii astfel scobiți de miez se pun într-o tavă în care s-a întins în prealabil hârtie de copt.
Din miezul cartofilor, dar și din ce rămâne de pe ”capacul” tăiat se face o umplutură, cu telemeaua răzuită pe răzătoarea mică și cu smântână.
Se mixează bine această compoziție și când este uniformă, se umple cu ea, cu vârf, fiecare cartof pus în tava de copt.
Se decorează cu feliuțe subțiri (fâșii) de cașcaval și cu rondele de ardei capia.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu pentru aproximativ 30 minute, până ce se topește cașcavalul și umplutura cartofilor se rumenește frumos.
Se servesc fierbinți, ca meniu frugal cu smântână, sau ca garnitură, lângă o friptură.
1
Alegeți cartofi roz, medii. Dacă sunt prea mari, cartofii vor rămâne cruzi și tari la interior, iar dacă sunt galbeni, se vor sfărâma și nu-i veți putea umple.
2
Scobiți cu atenție miezul cartofilor, ca să nu-i străpungeți. Lăsați de jur-împrejur un ”perete” de 7-8 mm grosime.
3
Dacă telemeaua nu este suficient de sărată, mai adăugați puțină sare, după gust.
4
Mixați bine cartofii, cu brânza și smântâna. Dacă nu veți fierbe destul cartofii, miezul lor va fi tare (crud) și greu de mixat/mâncat.
5
Puteți folosi brânză de burduf.
6
Folosiți smântână grasă și densă, nu lichidă.
7
Nu adăugați prea multă smântână. Umplutura trebuie să fie tare, legată.
8
Lăsați cartofii în cuptor ca să se rumenească bine.
9
Se servesc calzi, abia scoși din cuptor.
10
La servire, puteți să-i ”decorați” cu puțin unt, cât sunt încă fierbinți.