Un desert de week-end special pentru copii. Am înlocuit cacaua cu pudră de roșcove coapte, pentru că nu conține cofeină și poate fi consumată și de copii. În plus, are un gust asemănător cu al pudrei de cacao, este bogată în în vitamine, minerale, fibre alimentare si calciu.
Am înlocuit, de asemenea, zahărul tos cu zahăr brut din trestie de zahăr, care conține vitamine și minerale, pe care zahărul obișnuit le pierde prin procesul de albire și rafinare (de aceea zahărul brut este considerat o opțiune mai sănătoasă în schimbul zahărului alb), în plus are un gust plăcut de caramel.
Singurul zahăr alb folosit la această rețetă a fost o linguriță de zahăr pudră pentru decor, reducând astfel pe cât posibil consumul de zahăr alb.
„Meniu copii”
Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi 3 linguri de zahăr brut, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, făina şi praful de copt şi se omogenizează.
O treime din compoziția albă se toarnă într-un castronel, pentru a o amesteca împreună cu pudra de roșcove.
Se transferă într-o tavă pentru chec pregătită cu hârtie de copt, mai întâi compoziția cu roșcove, apoi compoziția albă.
Se presară mieji de nucă mărunțiți grosier.
Se spală o pară, se decojește sau nu, în funcție de preferințe, se feliază, se trece prin făină, pentru a nu lăsa zeamă care să lase aluatul. Se așază peste compoziție și se scufundă ușor cu degetele.
Se presară o lingură de zahăr brut, care îi va da o crustă aurie și gustoasă.
Se dă checul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până se face auriu, adică aprox 20 de minute, apoi se lasă la răcit.
Sugestie de servire: checul se poate servi alături de o cană cu lapte sau o ceașcă de băutură aromată din orz (care nu conține cofeină), îndulcită cu o linguriță de zahăr brut. Opțional, se poate da checul cu zahăr pudră.
Porții: 10
Timp de pregătire: 15 min
Timp de gătire: 20 min
Poftă Bună!
Dacă vă place rețeta mea, o puteți găsi și pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/07/chec-cu-pudra-de-roscove-mieji-de-nuca.html