Rețeta Mirelei, de pulpe cu cartofi la cuptor, mi-a făcut poftă de o mâncare tradițională deja, foarte bună și plăcută oricui, cu piure de cartofi cremos. Eu prefer partea inferioară a pulpelor, pentru că mi se pare mai gustoasă, deși are mai puțină carne. Preparate astfel, cu vin și usturoi la cuptor, ciocănelele sunt mai fragede, mai gustoase, mai plăcute. Eu nu le rumenesc prea tare, le las cu puțin sos, ca să fie moi și plăcute. Mi se pare că pulpele prea rumenite sunt cam uscate, de parcă s-ar transforma în câlți. Dar fiecare gătește așa cum îi place... Așa că dacă vă plac pulpele mai uscate, nu aveți decât să le țineți mai mult în cuptor.
Pulpele se curăță de tuleie și de pielea galbenă, groasă de la bază. Se spală bine, în două-trei ape, apoi se pun la scurs, în strecurătoare.
Se spală usturoiul și roșia, după care se feliază.
Se pun ciocănelele în tavă, se condimentează cu: sare, piper, boia de ardei, cimbru, oregano și condimente pentru pui. Se întercalează feliile de roșii, între ciocănele și se adaugă feliuțele de usturoi.
Se adaugă lichidele: vinul, apa și uleiul de floarea soarelui, se pun crenguțele de cimbru și se dă tava la cuptor, la temperatură medie.
Din când în când, se stropesc ciocănelele cu sosul din tavă, pentru a nu se usca și se întorc pe partea cealaltă.
Când ciocănelele s-au rumenit ușor și a mai rămas puțin sos în tavă se scot din cuptor și se servesc cu piure de cartofi cremos, pregătit între timp. Se poate decora farfuria cu frunze proaspete de pătrunjel, felii de roșii din tavă și cu 1-2 linguri de sos.
Partea inferioară a ciocănelelor poate fi învelită în staniol, pentru igienă.
1
Curățați bine ciocănelele, înainte de a le spăla și găti.
2
Folosiți vin alb, de calitate, pentru ca ciocănelele să aibă un gust bun.
3
Întoarceți ciocănelele în tavă, ca să se gătească bine pe toate părțile și udați-le cu sos, ca să nu se usuce.
4
Dacă vreți ca pulpele să fie mai rumenite, țineți-le mai mult în cuptor.
5
Serviți cu orice garnitură vă place, cu murături asortate și cu salate de sezon.