Incerc, pe cat posibil, sa nu treaca nicio saptamana fara o ciorba buna si calda. Obicei deprins din copilarie, cand masa de pranz se lua la ora fixa si era compusa din felul intai, al doilea si desert. E greu sa le impaci pe toate, in timpurile grabite de astazi, dar poti macar incerca :).
Cred ca orice gospodina, dupa primele doua-trei ciorbe preparate, pune ingredientele "dupa ochi", isi cunoaste oala si nu-si masoara fiecare ml de apa turnata. Asadar, cantitatile de mai jos sunt mai mult orientative, poate-ti place ciorba mai plina ori mai "chioara". N-as stii sa-ti spun cati litri de apa am pus (tocmai pentru ca folosesc oala aia de ciorba :) ), cred ca vreo 3, dar vei vedea ca, in functie de timpul de fierbere al carnii va trebui sa mai adaugi. Nu-ti face griji, n-am auzit pe nimeni sa fi dat chix cu vreo ciorba.
Carnea o speli si o tai bucatele mici, o pui la fiert cam o ora si jumatate. Unii o tin mai putin, mie-mi place sa o las la foc mic, in tihna. Primele minute indepartezi spuma, pana ramane limpede zeama. Alaturi, mai fierbi niste apa si suplimentezi in oala mare, pe masura ce zeama in care fierbe carnea scade.
Telina, morcovii, ceapa, le tai marunt. Cartofii si ardeiul - cubulete.
Cand a mai ramas jumatate de ora din timpul total de fierbere, adaugi morcovii, telina, ceapa. Dupa inca vreo zece minute, adaugi ardeiul, cartofii, rosiile decojite, cubuletele cu gust de vita, legumele deshidratate, condimentezi. Cu 5 minute inainte de a stinge focul, pui tarhonul tocat, cimbrul. Daca-ti place, pui si patrunjel atunci cand o servesti.