Colaci moldovenesti (1)

de anisoara in Dulciuri, 5 Iun 2010 | 48861 vizualizari

 

Astazi ma voi abate de la tema si voi expune mai multe fotografii cu colaci preparati la noi, in Moldova. Retetele nu le voi pune, pentru ca nu i-am facut niciodata, dar am participat la procesul de impletire al lor . Aceasta munca necesita o deprindere anume, specifica zonei. Sper ca pozele o sa va placa si-mi cer scuze inca odata ca n-am atasat retetele...dar o poezie frumoasa pot sa pun daca-mi permiteti

 

INGREDIENTE

  • faina
  • oua
  • lapte
  • drojdie
  • ulei
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colaci moldovenesti (1):

ODĂ COLACULUI MOLDOVENESC

Colac Moldovenes,
Cu tine mă mândresc !
Din secole în secole te proslăvesc !
Simbol de Pace, de Belşug ,
Mândria Ţăranului,
Ce cu mâinile pe plug,
Pământul a arat,
Grâu a semănat,
l-a crescut şi secerat.
l-a purtat în hambar.
Făină a măcinat
Şi a copt un C O L A C
De pus pe Altar !!!
Pentru Noi, pentru Voi,
Pentru Cei ce Vor Veni
Şi tradiziile Plaiului Moldav
Vor înmulţi !!!
Poftă bună, poftă mare !
Rupeţi din Colac
Şi nu spuneţi la nimeni,
Că sufletul vă doare ...

Cu drag, Nicolae

 

RECETA IN STUDIOU!!!!!!

Eu am participat la impletirea acestui colac din poza 2 si 3. Va pot face o descriere scurta, nu pe deplin, pentru ca sa aveti inchipuire cum se fac. Toti colacii care ii vedeti si care vor mai fi atasati in alt post au fost copti in cuptor de piatra, acesta a fost copt la aragaz. Se face o coca obisnuita, ca pentru paine , dar sunt unele mici  secrete, care ma starui sa mi le aduc aminte . 

Ingrediente ( aproximativ) :

  • 600 grame de faina de caliytate superioara
  • 300 ml de apa calduta sau lapte caldut
  • 25- 30 grame de drojdie proaspata
  • 3 linguri de ulei fara miros ,caldut
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar

pentru ungerea colacului 0 lingura de zahar cu 2 linguri de apa calduta amestecata

Mod de preparare :

Aluatul se face obisnuit ca pentru o paine http://www.bucataras.ro/retete/4749/paine-de-casa.html numai ca uleiul se adauga in timpul framantatului, adica mereu se ungi mainele ( pumnii) cu ulei si se framanta foarte bine  si mult , pana se imbiba tot uleiul si devine o coca neteda si molcuta. lasati sa  creasca aluatul ca de obicei, cca 1 ora.

Aceste ingrediente sunt pentru un colac mai mic cum. este in poza, pt mai mare e necesar de dublat totul.

Dupa ce a crescut aluatul - se imparte in 8 parti si se intind pe masa dealungul , depinde ce impletitura doriti sa-l faceti. In cazul de fata au fost facute 2 cosite din 4 liungimi ( snur) nu stiu cum sa ma exprim , adica a fost facuta metoda de impletire in 4 .

 Cositele au fost suprapuse una peste alta, si unse cu o pensula cu apa calduta intre ele. Marginile unde sau unit , se lipèsc bine intre ele si se vara dedesubt.

Se atranjeaza pe tavaunsa cu putin ulei. Din aluatul ramas de la capete se intinde pe lungume si putin in latime. Se taie cu cutitul ornamente diferite. Sper , ca voi coace ceva din cozonac in timpul apropiat si voi putea sa demonstrez unele trucuri in poze.  

In cazul de fata a fost facuta o floare si frunze mari. Floarea se face dintr-o fasie de aluat  cu lungimea  aproximativ de 15-20 cm si latimea de 3 cm . Se unge la un capat in lungime cu putina apa calduta si se infasoara in forma de sul, dar o parte la inrolare o lasati mai libera -nu o strangeti tare. Apucati sulul de aluat cu maina din partea de unde a fost trecut cu putina apasi strangeti-o mai tare, Cealalata parte se desface ca o floare, ma desfaceti si voi cu maina , si datii o forma de floare. Il lipiti deasemenea cu mare atentie de capetele lipite in timpul impletirii.Floarea cand creste, se desface mai tare . Frunzele se fac din fasii de lungime , care se taie cu ajutorul cutitului o anumita forma dorita, si peurma prin parti se taie incet cu varful cutitului in forma de spicusor. Dar cu mare atentie , numai un pi, pt ca in timpul cresterii frunzele se desfac tare. la fel se lipeste cu atentie pe impletitura colacului.

dar vreau sa va atrag atentia un pic. Cand ai deprindere de a lucra cu aluatul , se fac frunzele si florile din aluatul obisnuit, care este facut de la inceput. Daca nu aveti deprindere, atunci va sfatui sa mai adaugati putina faina in bucatica de aluat ,care vreti sa o modelati, Si framantati mai bine, se va primi un aluat mai vartos, dar mai usor de lucrat cu el.

Alta metode de a face flori. Se intinde aluatul , se taie cu un pahar cerculete.

Cu mare atentie incepeti sa inrolati in sul toate cerculetele suprapuse. Stringeti de capatul de jos si modelati o un trandafie, desfacand petalele in parti purin. Taieti cu un cutit partea de jos a florii si bagati-o cu mare atenrtie in impletitura colacului, unde este uns putin cu apa locul. Aveti in vedere cand creste aluatul ca poate sa iasa putin floare. deaceia lipiti-o mai bine-

Inca un moment important- Sa ungeti cu mai putin   ou , sau sirop florile si frunzele, pentru ca la coacere ele primele se rumenesc, si pana se va rumeni colacul, ele se pot innegri.  

Se unge colacul cu un sirop facut din apa calduta cu zahar topit. Acest sirop ii da un gust aparte colacului. Se coace la cuptor la temperatura de 200C cca 30 minute. Se scoate din cuptor cu mare atentie se lasa cam 20 minute sa se raceasca si se mai unge cu putin sitrop dar adaugat un picusor de ulei, ca sa-i dee luciu. Fetelor sunt multe nuante specifice, dar v-am descris doar unele momente. Daca se fac colaci mai mari - se adauga cite 3 etaje de cosite impletite in 4, in 3, in 2 una peste alta si se decoreaza dupa gustul si deprindera fiecarei gospodine.

Imi pare rau , ca se pierd mult obiceiurile noastre stramosesti .

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Colaci moldovenesti (1)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

anisoara 1

06.06.2010, 21:55

Nicolai, sunt de acord. Este datina si obiceiul poporului. Iti multumesc.

anisoara 1

06.06.2010, 21:56

E mare arta, si cred ca nici un popor nu are asa ceva. Nu stiu poate ma gresesc, ma corectati, daca cunoasteti. Sunt foarte curioasa sa cunosc. Bunicuto

mena29 1

07.06.2010, 14:51

Asa colaci iti este si mila sa-i tai

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cornulete cu rahat