Coniac (brandy) de casa

de Doinavar in Bauturi, 7 Mar 2013 | 33218 vizualizari

 

Aceasta reteta am "preluat-o" de la sotul meu. asa cum a povestit-o el. "Nu i-am spus “cognac” pentru a nu intra in conflict cu cei de la Bureau National Interprofessionel du Cognac. :) Este o bautura asemanatoare coniacului, asa cum se prepara intr-o comuna din Timis, Teremia Mare, o renumita regiune viticola din Banat. O preparau svabii si avea un gust minunat. Prima data am baut coniac de Teremia prin 1985, pe vremea cand lucram in televiziune si am avut o emisiune acolo pentru redactia in limba germana a TVR. Gazdele au fost foarte primitoare si ne-au “intretinut” cu mancare si bautura pe toata durata filmarilor. Si pentru ca filmarile au durat suficient de mult, de dimineata pana seara, am avut timp sa fur “reteta”. Nu ma gandeam ca o voi pune in aplicare pana in 1993. Atunci ne-am cumparat o casa si aveam in curte si o vita de vie. Micuta, dar suficienta cat sa fac vin sau coniac pentru noi. Mi-am cumparat si o carte de oenologie, pentru a invata mai multe despre vin si despre distilarea strugurilor."

 

INGREDIENTE

  • 60 kg struguri dulci si copti bine
  • 1-2 kg zahar (optional)
Portii: 100
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coniac (brandy) de casa:

Dupa ce se culeg strugurii, se pun intr-un butoi si se zdrobesc boabele, se pune capacul si se lasa la soare, cel putin 2-3 saptamani. Sa nu umpleti complet butoaiele, sa lasati loc pentru fermentat. Nu adaugati drojdie. Daca strugurii nu sunt foarte dulci, puteti adauga 1-2 kg de zahar, nu mai mult. Tineti butoaiele bine astupate, pe toata durata fermentatiei. Este o fermentatie anaeroba, nu este ca la vin, cu dop de aerisire in apa.

Dupa minim 2 saptamani, ascultati din cand in cand butoaiele. Daca mai bolborosesc, inseamna ca nu s-a terminat fermentatia. Cand nu se mai aude nimic, desfaceti butoaiele si gustati putin “vinul”. Trebuie sa fie putin acrisor, inseamna ca s-a transformat tot zaharul din struguri in alcool. Se obtine un asa-zis vin de maxim 10 grade.

Apoi urmeaza distilarea, pentru care aveti nevoie de un alambic. Cam asa arata: un vas inchis care se pune pe foc mic, aburul format trece apoi printr-o serpentina racita permanent cu apa, iar distilatul se aduna intr-un vas. Eu am improvizat “alambicul” dintr-o oala sub presiune de cel putin 8 litri (kukta ii spune la noi) si o teava de cupru.

Puneti 6 litri in kukta, inchideti capacul si puneti-o pe foc. Lasati focul mare timp de 5 minute, apoi micsorati flacara pana aproape de minim. Dupa aproximativ o ora trebuie sa iasa prima tura de coniac. Bautura trebuie sa fie limpede, limpede.

La o kukta scoateti aproximativ 1,5 litri de batura, care va avea in jur de 25 de grade. Procedati la fel pana terminati tot butoiul. Spre deosebire de rachiu sau tuica, pentru a obtine un coniac de calitate trebuie sa il distilati de doua ori. La a doua distilare puneti in kukta 3 litri din prima tura de coniac si 3 litri de apa. Veti obtine astfel 2 litri de coniac bun.  Din 60 de kg de struguri obtineti 10 litri de coniac de ~40 grade.

Coniacul adevarat se pastreaza apoi in butoaie de stejar, cel putin 1 an. Conform clasificarii BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) aveti un coniac de calitate V. Daca il pastrati 2 ani veti obtine calitatea VS iar pentru cel pastrat peste 4 ani, calitatea devine VSOP. Bauturile pastrate mai mult de 6 ani in butoaie de stejar vor avea pe sticla calitatea XO Extra Gold. Acestea sunt cele mai fine bauturi, dar si cele mai scumpe.

Din pacate, noi in casa nu prea avem butoaie de stejar. Dar putem obtine o “imbatranire” artificiala folosind pliculete de ceai negru. La un litru de coniac folosesc 2 pliculete de ceai negru, pe care le tin acolo cel putin 2 saptamani. Asa am obtinut un coniac de limpezimea si culoarea apropiata de cel original.

Ce poate fi mai placut decat sa stai la caldurica, la lumina lumanarii si sa gusti un pic de coniac impreuna cu persoana iubita? Dar, sa nu uitati, consumati cu masura.

TIPS-URI

1

O imbatranire artificiala eficienta poate fi obtinuta daca punem in damigeana sau in sticla o creanga de prun, dud sau stejar, bine curatata si spalata. Se lasa pana se obtine culoarea dorita, iar aroma este deosebita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coniac (brandy) de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

danard10 1

28.03.2013, 12:06

De fapt acesta nu este un cognac, ci un distilat de vin (materia prima din care se fabrica cognac-ul). La distilatul respectiv, imbatranit in butoaie de stejar (nu cu pliculete de ceai sau alte aiureli- asta doar il coloreaza!)se adauga bonificanti (cupaje din diferite esente- migdale, roscove, scortisoara, etc), si acest amestec se mai pune inca o data la maturare - tot in butoaie de stejar, vreme de 3 rasarituri de luceafar (pt.3*), 5 rasarituri de luceafar pt.5*, s.a.m.d.

Krystyan Trendy 1

05.05.2014, 13:18

am ametit

nicu_con1965 1

01.01.2016, 18:34

o reteta de coniac ingrediente 2kg tuica 35-45 grade se adauga 200buc. boabe cafea arabica 5 pliculete zahar vanilat sta la macerat cel putin o luna zile se amestica din cand in cand pofta buna

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de bilute cu banane si ness