Acestea sunt prăjiturile copilăriei mele. Mămica le făcea de Crăciun, pe când eram mici, dar nu le glazura cu ciocolată. Îmi plăceau foarte mult, pentru că aveau un gust tare bun...Peste ani, am întrebat-o de rețetă și cum n-o găsea, am făcut un aluat fraged și am preparat fursecurile, pe care le-am umplut cu șerbet și le-am decorat. În urmă cu câțiva ani, decorul era mai complicat, dar acum doar le-am glazurat cu ciocolată, gândind că e destul așa. (Ultima poză postată aici, făcută în urmă cu mulți ani, când nu eram bucătăraș, arată cum decoram odinioară, fursecurile cu șerbet).
De regulă, fac astfel de fursecuri iarna, cu condiția să găsesc șerbet, un ingredient foarte bun, dar care se găsește mai greu. Acum am preparat fursecurile, deși este prea cald, pentru că tocmai am găsit șerbet (din fericire!) și mi-era dor de gustul lor...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 46 de fursecuri și la urmă mi-au mai rămas cam câte 2 lingurițe din fiecare borcănel de șerbet.
Se mixează untul cu: zahărul tos fin, ouăle, vanilia și esența de rom, până ce se omogenizează compoziția. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și făina albă, amestecată cu praful de copt. Se frământă puțin, iar când aluatul devine elastic și nelipicios, se pune într-o folie alimentară și se aplatizează. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră, ca să se întărească.
Când aluatul s-a întărit, se scoate din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde o foaie cu grosimea de 5 mm. Cu o formă sau cu un păhărel cu gura mică, se decupează fursecurile din aluat și se pun în tavă, pe hârtie de copt.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce fursecurile se usucă. Nu trebuie ca fursecurile să se rumenească, ci doar să se usuce și să rămână albe.
Când fursecurile s-au uscat, se scot din cuptor și se lasă să se răcorească.
Când s-au răcorit, se cuplează fursecurile, două câte două, înainte de a le umple, pentru că în cuptor, crescând, ele nu și-au păstrat forma perfect rotundă, așa că trebuie potrivite.
Se umplu fursecurile cu șerbet și se lipesc, după care se dau puțin la frigider, ca să se întărească șerbetul.
Între timp, se pregătește ciocolata pentru glazură. Se topește ciocolata răzuită, cu 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, la bain-marie.
Când șerbetul s-a întărit și fursecurile s-au lipit, se scot din frigider și se decorează cu ciocolată topită.
Fursecurile cu șerbet se păstrează într-un vas închis ermetic, la răcoare, până ce se epuizează.
1
Aluatul fraged pentru fursecuri se prepară repede, cu unt rece, înainte să se topească.
2
Nu adăugați făina în aluat, decât după ce s-a dizolvat zahărul.
3
Restul de aluat, din care întindeți foaia, trebuie să stea la rece, la frigider, până ce va fi întins și se vor decupa fursecurile.
4
Fursecurile nu trebuie să se rumenească, ci doar să se usuce și să rămână albe. În caz contrar, se vor întări și nu vor mai avea gustul bun al aluatului fraged.
5
Potriviți fursecurile înainte de a le umple, pentru că atât timp cât au stat în cuptor au crescut și și-au pierdut forma perfect rotundă.
6
Nu faceți foaia prea subțire, pentru că fursecurile vor fi tari și uscate.
7
La căldură, șerbetul se înmoaie, așa că este de preferat să se folosească la temperaturi scăzute.
8
După umplere, fursecurile trebuie păstrate la rece, pentru ca șerbetul să se întărească.
9
Păstrați fursecurile la răcoare, într-un vas închis ermetic, ca să nu se usuce.