Combinatia mar + nuca + morcov + scortisoara, mi se pare grozava. Asta, daca va plac aceste ingrediente.
De la Vladut, am invatat un pont, si anume sa hidratez morcovul in suc de portocala. Trebuie sa incercati.
In rest, un aluat super pufos, cu ingrediente putine si necostisitoare.
In cadrul retetei, voi mai mentiona un pont, la fel de util.
Se încălzește laptele ușor, să nu devina fierbinte.
Într-un castronel, se pune drojdia, 1 praf de sare și zahărul. Se adaugă puțin lapte călduț (atenție, să nu fie fierbinte) și se lasă 10 minute deoparte.
Într-un castron mare, se cerne făina. Se face un locaș, se adaugă maiaua, ouăle, și restul de lapte. Se amestecă inițial cu un tel, apoi se frământă cu mână, adăugând și incorporând treptat uleiul. Aluatul nu trebuie să fie foarte dens, mai degrabă molicel. În funcție de tipul de făină, mărimea ouălor, este posibil să mai fie nevoie de 50 gr făină. Se acoperă vasul cu un ștergar curat, se lasă deoparte aluatul până își dublează volumul.
Între timp, se spală și se curăță merele și morcovul. Se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Morcovul se hidratează în sucul de portocale. Apoi se adaugă peste merele rase, împreună cu zahărul brut.
Biscuiții se macină fin la roboțel. Se adaugă 2 lg de mix de condimente.
Miezul de nucă se toacă la roboțel, în funcție de granulația care vă place. Mie îmi place să simt boabe de nucă, însă anumite persoane preferă nuca măcinată mai mult.
Pesmetul de biscuiți se adaugă peste compoziția de mere și morcovi și se amestecă cu o spatulă. Pesmetul va absorbi din sucul lăsat de mere care va aduce un plus de dulceață și va condimenta compoziția datorită condimentelor încorporate în acesta.
Se lasă deoparte.
Se pregătește o tavă cu hârtie de copt. Se pornește cuptorul, se setează temperatura de 180 grade C.
Pe un blat de lucru, se răstoarnă compoziția. Se porționează 6-8 bucăți de aceeași dimensiune.
Se întinde fiecare bucată în formă de dreptunghi, o laterală se taie fâșii cca. 1/3 din lungimea aluatului. Se așază 2-3 lg compoziție de mere, se rulează, apoi se așază în tavă. Se procedează astfel cu toate celelalte bucăți. Se ung cu ou bătut, se presară un praf de condimente.
Se pun în cuptorul preîncălzit, se coc la 180 grade C, timp de 30-40 minute. Când sunt frumos rumenite, se oprește focul, se scot din cuptor, se ung cu puțină apă, apoi se acoperă cu un ștergar curat. Se lasă până se temperează.
Se servesc cu mare poftă, alături de o cană cu ceai de lămâie sau după preferințe!
Să vă fie de folos!
1
Nuca se coace usor inainte de a o folosi.
2
Daca folositi putin pesmet in compozitia de mere, acesta va absorbi din sucul lasat de acestea, dar va aduce un plus de dulce in gust.
3
Morcovul ras se hidrateaza in suc de portocala.
4
Vladut mai apela la o strategie. Presara scortisoara/ condimentele pe aluat, nu in compozitie, ca sa nu ii schimbe culoarea.