Aceasta mi se pare cea mai rapidă și mai ușoară prăjitură cu prune, așa că în fiecare an o fac, cel puțin o dată, atunci când fructele ne sunt la îndemână. Deși de fiecare dată blatul iese pufos și bun, iar prunele se fac foarte bune în: unt, zahăr și scorțișoară, anul acesta nu o voi mai repeta, pentru că am mai făcut și altfel de prăjituri cu prune...
Eu am făcut prăjitura într-un recipient rotund, cu diametrul de 22 cm, dar ea poate fi făcută și în tăvi dreptunghiulare, sau pătrate.
Prunele se spală, se scurg de apă și se taie în jumătăți, aruncându-se sâmburii.
Untul se feliază și se pune pe fundul tăvii de copt. Se toarnă peste unt zahărul tos și apoi se așează jumătățile de prune, cu partea exterioară în sus.
Se presară sorțișoara și zahărul brun peste prune, iar apoi se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie. Când untul și zahărul se topesc, se scoate tava afară din cuptor și se lasă să se răcorească.
Între timp se face blatul. Se mixează albușurile cu praful de sare și când acestea încep să ia volum, se adaugă treptat: zahărul tos, vanilia, gălbenușurile, unul câte unul și la urmă, făina, ”în ploaie” amestecată în prealabil cu praful de copt.
Se toarnă compoziția pentru blat în tava răcorită cu prune, având grijă să nu se deranjeze prea mult aranjamentul fructelor.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se verifică dacă aluatul este copt, cu ajutorul unei scobitori și se scoate tava din cuptor.
Când prăjitura s-a răcit complet, se desprinde ușor de tava de copt, de jur împrejur, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care se răstoarnă cu atenție pe un platou și se poate porționa.
Cine dorește, poate să însiropeze prăjitura, proaspăt scoasă din cuptor, cu un sirop preparat din: 4 linguri de zahăr tos, 6 linguri de apă și o esență de rom, vanilie, migdale, sau lămâie, după dorință.
1
Nivelați ușor stratul de unt și zahăr de la baza tăvii, pentru ca prunele să poată fi aranjate frumos, de jur împrejurul ei.
2
Nu țineți tava cu prunele în cuptor decât atât cât să se topească untul și zahărul.
3
Nu turnați compoziția pentru blat, decât după ce prunele din tava de copt s-au răcorit.
4
Verificați cu ajutorul unei scobitori, dacă blatul s-a copt, când a crescut și rumenit frumos.
5
Cine dorește, poate însiropa prăjitura, după ce a fost scoasă din cuptor și s-a răcorit timp de 5-6 minute. În acest caz, se toarnă pur și simplu siropul rece uniform peste blat și după ce prăjitura s-a răcit complet, se desprinde de jur împrejur de marginile tăvii cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care se răstoarnă ușor pe un platou.
6
Prăjitura se porționează, după ce s-a răcit complet.
7
Cine dorește, poate decora prăjitura cu: ciocolată răzuită, frișcă, ornamente decor... Mie mi s-a părut că nu mai este cazul.