Am primit de la soacra mea niște căpșuni mici și aromate și am păstrat câteva pentru un tortuleț, iar restul le-am mâncat cu smântână (că așa ne plac nouă tare mult). M-am gândit că pentru decor o să cumpăr niște căpșuni mari, frumoase (și fără gust)...că dau mult mai bine. Când colo țeapă! N-am găsit căpșuni la nici un magazin din cartier (iar piața e foarte departe). Cică le-a trecut sezonul. Cum asa? Când abia au început să se coacă la țară.
Începi cu crema de ciocolată, deoarece trebuie să stea câteva ore la rece. Incălzesti frișca lichidă până la punctul de fierbere, adaugi ciocolata mărunțită și amesteci până obții o cremă omogenă. O lași la rece pentru 3-4 ore sau peste noapte.
Blatul:
Gălbenușurile le mixezi cu zahărul măcinat, până se albesc. Adaugi uleiul, apoi făina amestecată cu praful de copt și cacaua.
Albușurile le bați spumă cu un praf de sare. Le încorporezi peste galbenușuri împreună cu esența de vanilie, cu ajutorul unei spatule.
Împarți compoziția in 2 tăvi rotunde, cu diametrul de 20 cm și le introduci în cuptorul încins, pentru 10 minute la 180 de grade C, până când trec testul cu scobitoarea.
Lași blaturile să se răcească pe un grătar.
Pentru crema de mure, pui fructele (congelate) pe foc împreună cu 2 linguri de zahăr și 20 ml de apă. Lași să fiarbă timp de 10 minute până se înmoaie, apoi le treci prin sită. Lași sosul să se răcească bine de tot, apoi cântărești 200 g sos și îl mixezi cu crema mascarpone.
Separat, mixezi frișca lichidă cu zahărul măcinat și apoi adaugi crema mascarpone și omogenizezi compoziția.
Pui gelatina la hidratat in 50 ml de apă rece, apoi o topești pe baie de aburi, o lași să se răcorească și o adaugi peste crema de mure. Amesteci ușor cu o spatulă.
Așezi un blat pe platou, în interiorul unui inel de tort reglabil, torni crema de mure și nivelezi cu o spatulă, așezi al doilea blat și apoi introduci platoul la frigider.
Pentru crema de căpșuni, pui fructele într-un blender și le mărunțești bine, apoi le mixezi cu crema mascarpone.
Separat, mixezi frișca lichidă cu zahărul măcinat si apoi adaugi crema de căpșuni si omogenizezi compozitia.
Pui gelatina la hidratat in 50 ml de apa rece, apoi o topești pe baie de aburi, o lași să se răcorească și o adaugi peste crema de căpșuni. Amesteci ușor cu o spatulă.
Torni compoziția peste blat și introduci platoul la frigider.
Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur-imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.
Scoți ciocolata de la frigider, o mixezi până când obții o cremă pufoasă si ornezi tortul după imaginație.
Poți folosi și fructe sau frișcă.
Eu am îmbrăcat tortul într-un strat subțire de cremă, apoi am îmbrăcat pereții (până la jumătate) in nucă măcinată si am decorat deasupra cu câteva floricele din cremă de ciocolată si nucă măcinată. Îl lași o oră la frigider și apoi îl servești.