Întâmplarea face să postez această rețetă chiar în ziua în care bucătărașii (bucataras.ro) sărbătoresc 9 ani de victorii culinare pe net. La mulți ani, tuturor și primiți un păhărel aniversar de lichior-cremă de ciocolată, exact ce trebuie acum, când afară e rece și colindele se aud pe la uși...!
Îmi plac lichiorurile (pentru că sunt dulci și puțin alcoolizate!) așa că din când în când mai prepar câte unul, pentru că vreau să fie cât mai natural posibil, fără coloranți, conservanți, îndulcitori sintetici și alte E-uri despre care știm că nu sunt prea bune. Mai întâi am vrut să fac un lichior de cafea, dar pentru că sunt cardiacă, am renunțat. Până la urmă am făcut un lichior-cremă de ciocolată, căruia puțin îi mai lipsește ca să fie asemeni lichiorului irlandez. Și tot acum am la macerat de o lună, un alt tip de lichior...
Pentru a face acest lichior-cremă, am citit mai multe rețete de pe net și am cam luat ce mi-a plăcut din fiecare. Ceea ce vă sfătuiesc și pe voi, dacă vă încumetați la așa ceva...! N-am vrut să fac un lichior doar de cacao, ci unul de ciocolată.
Din ingredientele de mai jos mi-a ieșit o porție de 1,25 l de lichior-cremă de ciocolată.
Ciocolata se rupe în bucățele, se pune într-un vas încăpător în care se va prepara lichiorul, se adaugă 1 pahar de lapte (de 100 ml) și se topește la foc mic, ca să nu se ardă.
Se face o cafea tare din 2 lingurițe încărcate de cafea și 1-2 lingurițe de zahăr. Se lasă cafeaua la răcit.
Când ciocolata s-a topit, se adaugă laptele rece (1 pahar de 100 ml) și se lasă compoziția să se răcească. Mai târziu se adaugă pe rând celelalte ingrediente (cafeaua rece, mierea, smântâna și alcoolul).
Se amestecă bine ingredientele pentru omogenizare și apoi se toarnă compoziția într-o sticlă închisă ermetic, care trebuie agitată de câteva ori.
Se depozitează sticla la frigider și lichiorul-cremă poate fi servit după o macerare de cel puțin o săptămână.
1
Folosiți alcool de 40%, nu mai tare, pentru că lichiorurile, fiind dulci, sunt înșelătoare și se urcă ușor la cap.
2
Se poate folosi orice fel de ciocolată (amăruie, neagră, cu lapte).
3
Puteți folosi frișcă în loc de smântână.
4
Este de preferat ca smântâna să nu fie din comerț, pentru că are consistența iaurtului, nu se va omogeniza și va rămâne deasupra lichiorului.
5
În funcție de gustul dumneavoastră, mai adăugați lapte, sau frișcă, dacă lichiorul e prea tare, sau miere, dacă vă place mai dulce.
6
Lichiorul-cremă se păstrează la frigider (pentru că are lapte și smântână/frișcă) și se consumă în 2-3 săptămâni.
7
Lichiorul-cremă poate fi consumat imediat, după ce s-a agitat bine sticla de căteva ori, pentru a omogeniza conținutul, dar este mai bine să fie lăsat la macerat (la fel ca vișinata) cel puțin o săptămână.
8
Dacă doriți ca lichiorul-cremă de ciocolată să fie mai parfumat (ca cel irlandez), va trebui ca în lapte să adăugați semințele de la 1/2 păstaie de vanilie.