Pulpa de porc este carnea cea mai fragedă și mai bună la gust. În plus, în combinație cu orice legume, constituie un fel principal gustos și sățios.
Carnea se spală, se alege de grăsime și de pielițe, se feliază și se pune în cratiță, cu 3-4 linguri de ulei la foc domol, până se albește pe toate fețele, după care se acoperă bine cu apă rece și se lasă la fiert. Când este cazul, se spumuiește și se completează cu apă caldă, dacă scade prea mult.
Între timp, se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală și se taie rondele. Ceapa se curăță, se șterge cu un prosop de hârtie, după care se taie (mai mare) și se topește într-o crăticioară, în care ați pus în prealabil câteva linguri de ulei.
Roșiile se spală, se taie bucăți mai mari și se topesc și ele puțin în aceeași crăticioară în care ați topit ceapa.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Mazărea se clătește și se pune la fiert pentru 8-10 minute, după care se strecoară și se aruncă apa în care a fiert.
Când carnea a fiert (verificați înțepând cu o furculiță) adăugați legumele tăiate și cei 3 căței de usturoi. După câteva clocote, mai adăugați mazărea și ceapa cu roșiile tăiate și la urmă adăugați pasta de tomate.
Mai lăsați mâncarea pe foc încă două-trei clocote, după care condimentați cu sare și piper, adăugați mărarul tăiat fin și opriți focul de la aragaz. Acoperiți oala cu un capac și după un sfert de oră, puteți servi mâncărica.
1
Nu căliți prea tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Topiți-o doar, puțin, până devine transparentă și atunci va fi dulce.
2
Apa trebuie să fie cu 2-3 degete mai sus de nivelul cărnii, în cratița în care faceți mâncarea. Nu uitați că aici veți fierbe și legumele, iar în final, mâncarea nu trebuie să fie uscată, ci să aibă un sos.
3
Fierbeți mazărea separat, pentru că așa va pierde puțin din gustul ei puternic.
4
Usturoiul poate fi pus întreg, sau feliat și nu va fi nevoie să fie scos din mâncărică.
5
Dacă este suficient sos, nu este nevoie să subțiați pasta de tomate cu apă. Adăugați-o pur și simplu în mâncărică și amestecați ușor, ca să se dizolve.
6
Se poate face atât cu mazăre proaspătă, cât și congelată. Eu am folosit mazărea pe care am pus-o din vară, în congelator.