Am ”inventat” acest fel de pâine gândindu-mă la învârtitele tradiționale moldovenești și la un preparat foarte apreciat din brutărie: pâinea cu cartofi. Cine nu a simțit tentația de a rupe și a mânca pofticios o bucată de pâine aburindă, mirosind ispititor, abia scoasă din cuptor? Cred că toată lumea, sau dacă nu, măcar o majoritate apreciabilă... Gândindu-mă la asta, mi-am zis că această bucată de pâine, gustată cu poftă ar putea fi ca un aperitiv, nu doar simplă. Oricum, învârtita trebuie umplută cu niște ingrediente și apoi rulată, înainte de a fi dată la cuptor... Și pentru că tot urma să fie ca un aperitiv, am adăugat ingrediente de calitate, care să-i dea un gust bun: ouă, lapte pentru frământat, unt... Iar pentru a armoniza ingredientele din umplutură, am adăugat și ceva din prospețimea anotimpului: codițe de ceapă verde. Așa că am făcut această pâine, excelentă, pufoasă și foarte gustoasă, care s-a păstrat moale și proaspătă timp de 4-5 zile. E de repetat...
Făina cernută se pune în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei și se adaugă: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin, mai întâi pentru a amesteca ingredientele din mijloc, până ce se dizolvă atât zahărul cât și drojdia, după care se toarnă treptat și restul laptelui. Se încorporează făina, în care s-a amestecat sarea, ca să nu intre în contact direct cu drojdia, iar la urmă se adaugă uleiul. Se frămână aluatul până ce devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, cel puțin 30 minute, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Cât timp aluatul stă la dospit, se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert.
Între timp se spală cepele verzi, se zvântă și li se taie codițele sub formă de rondele.
Când cartofii au fiert, se scurg de apă, se pasează și după ce se adaugă untul și un praf de sare, se face un piure cremos.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin pentru eliberarea bulelor de aer.
Din aluat se întinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulară, se unge cu piure de cartofi și apoi se presară brânză de burduf și rondele din codițe de ceapă. Se rulează aluatul cu umplutura la interior și apoi se pune sub formă de melc răsucit în tava de copt, unsă cu ulei în prealabil.
Se acoperă pâinea cu un șervet curat și se mai lasă 10 minute la dospit, după care se unge cu ou și se presară susan. Apoi se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce pâinea crește și se rumenește frumos.
Atunci se scoate tava din cuptor și după ce se desprinde pâinea cu lama subțire a unui cuțit, se depune pe un platou. Se poate gusta caldă, pentru că miroase îmbietor și este foarte gustoasă. Dar dacă doriți să o feliați frumos, va trebui să o lăsați să se răcească.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, drojdia trebuie să fie proaspătă, laptele cald, iar celelalte ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Aluatul se lasă la dospit într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
3
Nu folosiți multă umplutură, care ar putea îngreuna aluatul, ci doar atât cât se recomandă în rețetă, pentru a da preparatului un gust plăcut.
4
În loc de brânză de burduf puteți folosi telemea răzuită pe răzătoarea mică.
5
Pentru că brânza este sărată, folosiți puțină sare la fierberea cartofilor și apoi la prepararea piureului.
6
Puteți adăuga brânza în piure.
7
Nu rulați aluatul foarte strâns, pentru a-i permite să mai crească în cuptor.