In Franta, astazi si de sarbatoarea Epiphaniei se serveste un fel de placinta numita "la galette des rois", care pe vremuri era impartita in tot atatea felii cati comeseni erau, plus una. Felia suplimentara, denumita "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferita primului sarac care aparea in fata familiei.
Anul acesta, am facut-o in forma dreptunghiulara, iar crema frangipane am facut-o in 2 culori: natura si cu ciocolata.
Crema frangipane este un amestec de crema de vanilie si de crema de migdale.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/01/placinta-galette-des-rois-cu-migdale-si.html
Crema de vanilie:
Incepem cu crema de vanilie:
Se pune la incalzit laptele. Frecam galbenusurile de ou cu zaharul, adaugam amidonul, vanilia si amestecam bine.
Se toarnă deasupra laptele fierbinte, amestecand tot timpul cu un tel.
Se pune la foc mic, amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.
Luati de pe foc si lasati sa se raceasca; amestecati din cand in cand. Dati la rece.
Intre timp, frecati untul cu zaharul, adaugati treptat ouale si pudra de migdale.
Adaugati treptat crema de vanilie racita si amestecati (puteti pune numai o parte din ea in functie de consistenta obtinuta).
Puneti jumatate din crema obtinuta intr-un posh. Cealalta jumatate o amestecati cu ciocolata si o puneti deasemenea ntr-un posh. Dati la rece timp de 30 de minute.
Intindem aluatul in 2 dreptungiuri (unul putin mai mare).
Punem pe o placa tapisata aluatul mai mic.
Depuneti benzi de crema alternand culorile si lăsând marginile libere.
Cu un penson, ungem marginile cu ou batut sau cu apa .
Ascundem figurina şi acoperim cu cea de-a doua foaie. Taiem si sigilam marginile.
Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de apa rece.
Putem apăsa marginile cu o furculiţă ca să se lipească bine si trasa linii sau forme cu dosul unui cutit.
Decorati daca doriti cu aluatul ramas. Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc.
Se coace in cuptorul incalzit la 180°C, timp de 30-40 minute.
Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).
Alte retete de placinte si de "galette des rois" aici.