Pentru începutul anului, dar și cu ocazia zilei Sf. Vasile, ne-am răsfățat cu un tort foarte bun (blat cu nuci și cremă mousseline) pe care l-am preparat destul de ușor și repede, cu gândul la bucuria acelor momente festive.
Pentru Reteta de tort pentru Anul Nou am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, nuci, lapte, unt.
Iata cum se prepara Reteta de tort pentru Anul Nou
Pentru blat se mixează mai întâi albușurile cu praful de sare, zahărul, vanilia și gălbenușurile. Când zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă făina amestecată cu praful de copt și în sfârșit nuca măcinată.
Se toarnă compoziția într-o formă de copt unsă cu ulei în prealabil și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce crește, se rumenește și se coace. Se mai lasă blatul în cuptorul cu ușa deschisă, încă 4-5 minute, după care se scoate și se lasă la răcit, chiar până a doua zi.
Crema mousseline este de fapt o cremă patiseră, îmbunătățită.
Se amestecă mai întâi ingredientele solide (zahărul, praful de sare, vanilia, amidonul alimentar) la care se adaugă apoi gălbenușurile și laptele.
Se dă compoziția la foc mic și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe, iar atunci când s-a îngroșat bine, se ia cratița de pe foc și se lasă la răcit. Compoziția se amestecă din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.
Când crema patiseră este răcită aproape total, se adaugă untul și se mixează rapid, pentru uniformizare.
Se dă crema uniformizată la frigider, pentru 1-2 ore.
Blatul răcit se feliază și se prepară siropul.
Se însiropează mai întâi foaia de bază a tortului și se unge cu o parte din cremă. Celelalte foi se însiropează pe partea care se va suprapune peste cremă, se poziționează și se unge, de asemenea cu cremă.
După ce s-au pus și uns toate foile, se ”învelește” tortul cu cremă cât se poate de uniform și se decorează.
Se dă tortul la rece, unde se ține, până ce se termină.
1
Blatul se feliază doar după ce s-a răcit complet.
2
Crema patiseră se face la foc mic și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.
3
Când crema stă la răcit, se mai amestecă din când în când ca să nu se formeze pojghiță.
4
Untul se adaugă în crema patiseră, doar după ce aceasta este răcită aproape complet. Dacă adăugați untul când crema este caldă, ea se va înmuia, va curge și nu se va mai întări, chiar dacă va fi dată la rece.
5
Adăugați esența în sirop, doar după ce acesta s-a răcit.
6
În sirop se poate adăuga zeama de la 1/2 de lămâie, dar numai dacă tortul va fi consumat în două, maxim trei zile, pentru ca gustul să nu se schimbe.