Sunt sarmalute foarte bune, usor digerabile. Metoda de preparare la slow cooker le confera un gust delicat.
Le-am denumit astfel, deoarece majoritatea ingredientelor folosite sunt primele iesite primavara devreme, in gradina sau in piata. Apoi, frunzele -ingredientul vedeta a acestor sarmale, se recolteaza de preferat pana la sfarsitul lunii mai, adica pana de Pastele cailor sau altfel zis Ispas sau Inaltare.
Foile de tei se culeg primavara de la lastarii tineri, frunzele din varful crengutelor fiind fragede ce si le face mai fine decat cele de vita de vie. Se pot si conserva pentru iarna. Am incercat si eu cateva, deja le-am depozitat in camara, revin dupa ce testez metoda.
Deci mai aveti timp sa trageti o fuga la padure!
Carnea se toaca la cutit si se pune intr un castron mare.
Ceapa si partea alba a prazului se toaca marunt si se soteaza 5-6 minute in ulei.
Se adauga morcovul dat prin razatoarea mica si partea verde a prazului, se mai soteaza 3 minute si se adauga peste carne impreuna cu restul ingredientelor.
Foile se lasa timp de un minut in apa clocotita, apoi se scot si se introduc intr-un vas cu apa rece. Se lasa la scurs.
Se formeaza sarmalutele si se asaza in vasul de ceramica in care prealabil s-au adaugat 2 -3 linguri de ulei. Se formeaza si se asaza astfel sarmalele pana se termina compozitia.
Se adauga o crenguta de cimbru si se toarna cana de bors, apoi se completeaza cu apa, pana sunt acoperite sarmalele.
Se seteaza aparatul pe "high" pentru 7 ore.
Se servesc cu smantana si ardei iute.
Pofta buna!
1
Raciti ceapa dupa ce ati sotat-o, altfel adaugand-o fierbinte peste carne, umplutura va fi moale si mai greu la invartit sarmalele.
2
Puteti adauga intre sarmale si sorici sau afumatura.
3
Daca doriti sa fie mai parfumate, puteti adauga si cativa ardei bulgaresti intre sarmale.