Umplutura:
Ceapa, ciupercile si carnea se trec prin masina de tocat ( sa fie cat mai simplu ;) Se incinge uleiul sau untura si se pun toate la calit. Faina se desface in lapte rece si se bate cu ouale. Cand s-au inmuiat si s-au rumenit usor ceapa, carnea si ciupercile ,se...
Fasolea se pune in apa , seara. Se fierbe a doua zi cu o lingurita cu sare, timp de 2-3 ore . Se scurge fasolea de apa in care a fiert si se paseaza . Piureul obtinut se freaca bine cu 150 ml ulei, sare dupa gust si smantana.
Fiind o reteta din Ardeal, smantana nu putea lipsi,...
Se face aluatul amestecand toate ingredientele si se prajesc clatitele. Se lasa deoparte pana se pregateste umplutura.
Intr-o tigaie cu 1 lingura ulei se pun: pieptul de pui taiat in bucati mici, ardeiul gras si ceapa verde tocate marunt. Se lasa pe foc pana se inmoaie toate . Se lasa sa se...
Pastele se fierb in apa cu sare, se scurg si se clatesc cu apa rece. Mustarul se amesteca cu galbenusul de ou si uleiul turnat in fir subtire ca la maioneza. Dupa ce sosul s-a legat si a crescut se adauga sare, piper si zeama de lamaie dupa gust. Pastele se pun intr-un bol,peste ele se adauga :...
Carnea de pui se taie in bucati mai mici ,se asezoneaza cu sare,piper,cimbru,boia si se pune la rumenit in o lingura cu unt. Cand s-a aramit friptura se stinge cu 100 ml supa fierbinte, se trece intr-o tava si se da la cuptor la foc mic , pentru 10-15min, sa se patrunda. Afumatura se taie felii...
Va povesteam in reţeta - ceapa umpluta cu icre de crap despre Conul Costache Labusca- om al Deltei si mare amator de mancaruri pescaresti. Iată ce ştia acesta despre borşul de peşte:
" Cand zicem borş de peşte nu trebuie sa...
Conopida se spala si se desface in buchetele.Se pune un vas cu apa si sare la fiert iar cand apa da in clocot se adauga conopida si se fierbe cateva clocote. (Nu prea mult pentru a nu-si pierde proprietatile). Conopida ar trebui sa ramana "al dente".Se scurge bine de apa si se lasa sa...
Ciupercile taiate in bucati mici,se pun intr-o tigaie
cu putin ulei si se calesc pana ce se inmoaie.
Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust,
se adauga usturoiul tocat fin si vinul.
Se lasa pe foc pana cand se evapora vinul,
apoi se adauga smantana,cateva picaturi
cu zeama de...
Aluat:
Se bat bine ouale cu zaharul, se adauga coaja rasa de lamaie, sarea,drojdia dizolvata in lapte si faina. Se mixeaza 4-5 minute sa se aereze bine .Aluatul obtinut se lasa la dospit 20-30 min in loc cald. Dupa ce a crescut,se incorporeaza si untul topit.
Conform...
Dovleacul se curata de coaja,se indeparteaza semintele si se taie in cuburi mici. Se aseaza intr-o tava si se presara cu sare, piper, rozmarin ,cimbru si un strop de ulei de masline. Se da tava la cuptor pana cand dovleacul se inmoaie si se concentreaza toate aromele.
Dovleacul poate fi...
Se bat ouale cu zaharul ,se adauga laptele, esenta , bicarbonatul de
amoniu stins in zeama de lamaie si faina cat cuprinde.
Se framanta bine un aluat potrivit de moale.
Se intinde in foaie subtire si se taie in fasii lungi cu care se imbraca apoi formele
de cornete. Se coc 15-20...
Aluat : Drojdia se amesteca bine cu o lingurita de zahar, se adauga laptele caldut, ouale batute cu zaharul, untul, sarea si faina. Se framanta bine un aluat potrivit de moale care se lasa sa creasca, la loc cald. Umplutura: Dovleacul se pune la calit impreuna cu untul si zaharul.Cand s-a...
300-400 g dovleac se rade mic si se pune la calit cu o lingura de unt pana cand se inmoaie , apoi se paseaza cu blenderul pana se obtine o cana cu piure uniform. Untul se mixeaza cu zaharul, se adauga sarea, galbenusurile, faina si piureul.
Se framanta aluatul si se lasa...
Untul se mixeaza cu zaharul ,se adauga sarea ,galbenusurile, laptele, esenta si faina. Se amesteca totul si nu se framanta prea mult, daca vrem ca fursecurile sa iasa cat mai fragede. Cu cat framantam mai mult cu atat aluatul devine elastic, scade in cuptor si devine foarte crocant...
Piure:
Merele se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se pun la fiert in apa pentru
7-8 minute. Se scurg de apa ,se adauga unt, scortisoara, zahar farin si se paseaza cu blenderul.
Crema:
Se bat bine ouale cu zaharul, se adauga faina , esenta , crema de branza si...
Sosul bechamel este unul dintre sosurile frantuzesti de baza. Se foloseste ca atare sau ca adaos in diferite preparate din bucataria frantuzeasca si nu numai.
Cum se obtine:
Laptele( 500 ml ) se aromatizeaza cu o jumatate de ceapa, un catel de usturoi si o frunza de dafin. Se...
Ardeii se coc ,se decojesc si se golesc de seminte, cu grija , sa ramana intregi. In locul ramas gol se introduce cate o felie de branza sau cascaval.
Ouale se bat cu sare si piper. Pesmetul se amesteca cu susan. Se trece fiecare ardei umplut cu branza prin faina, ou, apoi...
Blat:
Se bat albusurile cu zaharul ,se adauga galbenusurile, esenta si faina. Se toarna compozitia intr-o tava in care am pus hartie de copt. Se coace 9-10 minute. Se rastoarna pe un servet umed si se ruleaza impreuna cu acesta. Se lasa sa se raceasca.
Crema:
100 ml frisca se pun...
Ardeii se pun la copt, se curata de coaja si seminte, apoi se taie in bucati mici. Ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul tocat cuburi mici,se inabusa in ulei pana cand se inmoaie. Se adauga ardeii si se asezoneaza cu sare, piper, boia- dupa gust. Se continua calirea inca 10-15 minute...
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Se curata si se paseaza ,apoi se amesteca cu gris, ulei, sare, zahar si faina. Pesmetul se rumeneste in ulei si se amesteca apoi cu zahar tos si scortisoara.
Prunele se spala si li se scot samburii avand grija sa ramana intregi. In...
Se taie ceapa pestişori ,morcovul betişoare subţiri ,bacon-ul felii . Se pun intr-o tigaie cu putin ulei si se calesc 5-6 minute. Se adauga o cana cu apa si se acopera tigaia cu un capac. Dupa alte 5-10 minute, cand apa a scazut ,se adauga sare, piper, fasolea fiarta separat si...
Pieptul de pui se spala ,se dezoseaza ,se feliaza si se bate usor.Se condimenteaza cu sare si piper. Resturile de carne ramase se toaca marunt si se pun la calit in putin unt, impreuna cu ceapa, usturoiul si 3 felii de bacon, taiate marunt, pana se inmoaie toate.
Separat se prajeste...
Prunele se spala apoi se pun in apa de var pentru a se intari. Se lasa 30 minute apoi se scot si se limpezesc in mai multe ape.
Se decojesc si se cresteaza cu un cutit la capete ,apoi se scot samburii impingandu-i cu un betisor .
Se pun pe foc apa impreuna cu zaharul pana se...
Umplutura:
Se paseaza bine branza proaspata ,se amesteca apoi cu smantana, ouale, mirodeniile, grisul ,zaharul si stafidele.
Aluatul:
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si se adauga restul ingredientelor. Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale.
Se unge o tava cu ulei...
Merele se spala, se curata de coaja si se taie felii. Se pun intr-o tava si se presara peste ele zahar, scortisoara ,cardamom .Deasupra se repartizeaza untul taiat in bucati mici. Se da tava la cuptor pana se inmoaie putin merele.
Se separa ouale.Se bat albusurile cu zaharul se adauga...
Se mixeaza ouale cu zaharul ,se adauga smantana, untul topit si faina amestecata cu praful de copt,cacaua si praful de cappuccino. Se umplu formele de briose cu aluat si se pun deasupra bucati din ciocolata cu crema de cappuccino.Se coc 15-20 min. in cuptorul deja fierbinte.
Crema:...
Aluatul de briose:
Se separa ouale. Se mixeaza albusurile cu zaharul. Se adauga galbenusurile, smantana,untul topit, esenta si faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Se amesteca bine cu mixerul.
Crema de cocos:
Se bat albusurile spuma.Se...
Blat:
Se separa ouale. Se bat albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile, esenta si faina. Se amesteca usor de jos in sus. Se pune hartie de copt intr-o tava si se intinde compozitia. Se coace aprox.10-15 minute , in cuptorul incalzit inainte.
Blatul se scoate cu tot cu hartia pe un...
Pieptul de pui se spala, se dezoseaza si se taie in bucati mici. Acestea se pun intr-un bol si se toarna peste ele iaurtul amestecat cu sare, piper, zeama de lamaie si curry. Se lasa la rece timp de o ora. Bucatile de pui se scot din marinata , se rumenesc in ulei incins apoi...
Se fierb pipotele si ficatul si apoi se toaca marunt.
Se toaca la fel si restul verdeturilor.
Se amesteca apoi maruntaiele cu verdeturile ,4 oua, si se asezoneaza cu sare,piper si condimente dupa gust.
Se unge o tava cu ulei, se tapeteaza cu pesmet si se toarna compozitia.
Se aseaza...
Clatite brasovene
Umplutura: Ceapa, ciupercile si carnea se trec prin masina de tocat ( sa fie cat mai simplu ;) Se incinge uleiul sau untura si se pun toate la calit. Faina se desface in lapte rece si se bate cu ouale. Cand s-au inmuiat si s-au rumenit usor ceapa, carnea si ciupercile ,se...
Fasole facaluita
Fasolea se pune in apa , seara. Se fierbe a doua zi cu o lingurita cu sare, timp de 2-3 ore . Se scurge fasolea de apa in care a fiert si se paseaza . Piureul obtinut se freaca bine cu 150 ml ulei, sare dupa gust si smantana. Fiind o reteta din Ardeal, smantana nu putea lipsi,...
Boccelute de clatite cu piept de pui
Se face aluatul amestecand toate ingredientele si se prajesc clatitele. Se lasa deoparte pana se pregateste umplutura. Intr-o tigaie cu 1 lingura ulei se pun: pieptul de pui taiat in bucati mici, ardeiul gras si ceapa verde tocate marunt. Se lasa pe foc pana se inmoaie toate . Se lasa sa se...
Paste penne cu sos de mustar
Pastele se fierb in apa cu sare, se scurg si se clatesc cu apa rece. Mustarul se amesteca cu galbenusul de ou si uleiul turnat in fir subtire ca la maioneza. Dupa ce sosul s-a legat si a crescut se adauga sare, piper si zeama de lamaie dupa gust. Pastele se pun intr-un bol,peste ele se adauga :...
Pui manastiresc
Carnea de pui se taie in bucati mai mici ,se asezoneaza cu sare,piper,cimbru,boia si se pune la rumenit in o lingura cu unt. Cand s-a aramit friptura se stinge cu 100 ml supa fierbinte, se trece intr-o tava si se da la cuptor la foc mic , pentru 10-15min, sa se patrunda. Afumatura se taie felii...
Bors de peste
Va povesteam in reţeta - ceapa umpluta cu icre de crap despre Conul Costache Labusca- om al Deltei si mare amator de mancaruri pescaresti. Iată ce ştia acesta despre borşul de peşte: " Cand zicem borş de peşte nu trebuie sa...
Conopida cu maioneza
Conopida se spala si se desface in buchetele.Se pune un vas cu apa si sare la fiert iar cand apa da in clocot se adauga conopida si se fierbe cateva clocote. (Nu prea mult pentru a nu-si pierde proprietatile). Conopida ar trebui sa ramana "al dente".Se scurge bine de apa si se lasa sa...
Tartine cu ciuperci
Ciupercile taiate in bucati mici,se pun intr-o tigaie cu putin ulei si se calesc pana ce se inmoaie. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust, se adauga usturoiul tocat fin si vinul. Se lasa pe foc pana cand se evapora vinul, apoi se adauga smantana,cateva picaturi cu zeama de...
Savarine
Aluat: Se bat bine ouale cu zaharul, se adauga coaja rasa de lamaie, sarea,drojdia dizolvata in lapte si faina. Se mixeaza 4-5 minute sa se aereze bine .Aluatul obtinut se lasa la dospit 20-30 min in loc cald. Dupa ce a crescut,se incorporeaza si untul topit. Conform...
Supa crema de dovleac
Dovleacul se curata de coaja,se indeparteaza semintele si se taie in cuburi mici. Se aseaza intr-o tava si se presara cu sare, piper, rozmarin ,cimbru si un strop de ulei de masline. Se da tava la cuptor pana cand dovleacul se inmoaie si se concentreaza toate aromele. Dovleacul poate fi...
Cornete umplute
Se bat ouale cu zaharul ,se adauga laptele, esenta , bicarbonatul de amoniu stins in zeama de lamaie si faina cat cuprinde. Se framanta bine un aluat potrivit de moale. Se intinde in foaie subtire si se taie in fasii lungi cu care se imbraca apoi formele de cornete. Se coc 15-20...
Pumpkin rolls
Aluat : Drojdia se amesteca bine cu o lingurita de zahar, se adauga laptele caldut, ouale batute cu zaharul, untul, sarea si faina. Se framanta bine un aluat potrivit de moale care se lasa sa creasca, la loc cald. Umplutura: Dovleacul se pune la calit impreuna cu untul si zaharul.Cand s-a...
Dovlecei de Halloween
300-400 g dovleac se rade mic si se pune la calit cu o lingura de unt pana cand se inmoaie , apoi se paseaza cu blenderul pana se obtine o cana cu piure uniform. Untul se mixeaza cu zaharul, se adauga sarea, galbenusurile, faina si piureul. Se framanta aluatul si se lasa...
Spider Cookies
Untul se mixeaza cu zaharul ,se adauga sarea ,galbenusurile, laptele, esenta si faina. Se amesteca totul si nu se framanta prea mult, daca vrem ca fursecurile sa iasa cat mai fragede. Cu cat framantam mai mult cu atat aluatul devine elastic, scade in cuptor si devine foarte crocant...
Tarte cu piure de mere si frisca
Piure: Merele se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se pun la fiert in apa pentru 7-8 minute. Se scurg de apa ,se adauga unt, scortisoara, zahar farin si se paseaza cu blenderul. Crema: Se bat bine ouale cu zaharul, se adauga faina , esenta , crema de branza si...
Paste cu branza si sos bechamel
Sosul bechamel este unul dintre sosurile frantuzesti de baza. Se foloseste ca atare sau ca adaos in diferite preparate din bucataria frantuzeasca si nu numai. Cum se obtine: Laptele( 500 ml ) se aromatizeaza cu o jumatate de ceapa, un catel de usturoi si o frunza de dafin. Se...
Ardei copt umplut cu branza
Ardeii se coc ,se decojesc si se golesc de seminte, cu grija , sa ramana intregi. In locul ramas gol se introduce cate o felie de branza sau cascaval. Ouale se bat cu sare si piper. Pesmetul se amesteca cu susan. Se trece fiecare ardei umplut cu branza prin faina, ou, apoi...
Rulada cu crema cappuccino
Blat: Se bat albusurile cu zaharul ,se adauga galbenusurile, esenta si faina. Se toarna compozitia intr-o tava in care am pus hartie de copt. Se coace 9-10 minute. Se rastoarna pe un servet umed si se ruleaza impreuna cu acesta. Se lasa sa se raceasca. Crema: 100 ml frisca se pun...
Zacusca de ardei
Ardeii se pun la copt, se curata de coaja si seminte, apoi se taie in bucati mici. Ceapa tocata marunt impreuna cu morcovul tocat cuburi mici,se inabusa in ulei pana cand se inmoaie. Se adauga ardeii si se asezoneaza cu sare, piper, boia- dupa gust. Se continua calirea inca 10-15 minute...
Galuste cu prune
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Se curata si se paseaza ,apoi se amesteca cu gris, ulei, sare, zahar si faina. Pesmetul se rumeneste in ulei si se amesteca apoi cu zahar tos si scortisoara. Prunele se spala si li se scot samburii avand grija sa ramana intregi. In...
Ghiveci frantuzesc
Se taie ceapa pestişori ,morcovul betişoare subţiri ,bacon-ul felii . Se pun intr-o tigaie cu putin ulei si se calesc 5-6 minute. Se adauga o cana cu apa si se acopera tigaia cu un capac. Dupa alte 5-10 minute, cand apa a scazut ,se adauga sare, piper, fasolea fiarta separat si...
Rulada din piept de pui
Pieptul de pui se spala ,se dezoseaza ,se feliaza si se bate usor.Se condimenteaza cu sare si piper. Resturile de carne ramase se toaca marunt si se pun la calit in putin unt, impreuna cu ceapa, usturoiul si 3 felii de bacon, taiate marunt, pana se inmoaie toate. Separat se prajeste...
Dulceata de prune decojite
Prunele se spala apoi se pun in apa de var pentru a se intari. Se lasa 30 minute apoi se scot si se limpezesc in mai multe ape. Se decojesc si se cresteaza cu un cutit la capete ,apoi se scot samburii impingandu-i cu un betisor . Se pun pe foc apa impreuna cu zaharul pana se...
Prajitura cu branza
Umplutura: Se paseaza bine branza proaspata ,se amesteca apoi cu smantana, ouale, mirodeniile, grisul ,zaharul si stafidele. Aluatul: Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si se adauga restul ingredientelor. Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale. Se unge o tava cu ulei...
Tort cu mere
Merele se spala, se curata de coaja si se taie felii. Se pun intr-o tava si se presara peste ele zahar, scortisoara ,cardamom .Deasupra se repartizeaza untul taiat in bucati mici. Se da tava la cuptor pana se inmoaie putin merele. Se separa ouale.Se bat albusurile cu zaharul se adauga...
Muffins cappuccino
Se mixeaza ouale cu zaharul ,se adauga smantana, untul topit si faina amestecata cu praful de copt,cacaua si praful de cappuccino. Se umplu formele de briose cu aluat si se pun deasupra bucati din ciocolata cu crema de cappuccino.Se coc 15-20 min. in cuptorul deja fierbinte. Crema:...
Briose cu crema din nuca de cocos
Aluatul de briose: Se separa ouale. Se mixeaza albusurile cu zaharul. Se adauga galbenusurile, smantana,untul topit, esenta si faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Se amesteca bine cu mixerul. Crema de cocos: Se bat albusurile spuma.Se...
Rulada cu prune si crema de branza
Blat: Se separa ouale. Se bat albusurile cu zaharul, se adauga galbenusurile, esenta si faina. Se amesteca usor de jos in sus. Se pune hartie de copt intr-o tava si se intinde compozitia. Se coace aprox.10-15 minute , in cuptorul incalzit inainte. Blatul se scoate cu tot cu hartia pe un...
Pui cu legume si sos curry
Pieptul de pui se spala, se dezoseaza si se taie in bucati mici. Acestea se pun intr-un bol si se toarna peste ele iaurtul amestecat cu sare, piper, zeama de lamaie si curry. Se lasa la rece timp de o ora. Bucatile de pui se scot din marinata , se rumenesc in ulei incins apoi...
Drob de pasare
Se fierb pipotele si ficatul si apoi se toaca marunt. Se toaca la fel si restul verdeturilor. Se amesteca apoi maruntaiele cu verdeturile ,4 oua, si se asezoneaza cu sare,piper si condimente dupa gust. Se unge o tava cu ulei, se tapeteaza cu pesmet si se toarna compozitia. Se aseaza...