De mai mult de 30 de ani, televiziunile din toată lumea au făcut celebri o serie de bucătari chefi, ceea ce a dus la un nume nou, acela de telebucătari...
În Franța, site-ul TOPITO, care se ocupă tocmai de topurile din diverse domenii a făcut un top al...
Croissant-ul face parte obligatoriu dintr-un mic-dejun tipic francez și totuși el nu este de origine franceză, ci austriacă. De altminteri, el este numit „viennoiserie”, ceea ce ar însemna „produs din Viena”. Istoria croissant-ului...
Dintre produsele de patiserie create de patisierii francezi mă voi mai opri doar la această prăjitură, care în ultimul timp a apărut și la noi, odată cu forma în care se face. Dar foarte puțini știu cum se numește și care este originea ei...
Ei bine,...
Profiterolul este prăjitura aceea impozantă, compusă din gogoșele umplute cu cremă de vanilie și garnisită cu diferite sortimente de înghețată, frișcă și ciocolată. La fel ca eclerul și madlena, profiterolul este o prăjitură de origine franceză și...
Madlena este și ea, la fel ca eclerul, o prăjitură franceză clasică, din ouă și unt. Este o prăjiturică originară din ținutul Lorraine, estul Franței (mai precis din Commercy) care are o formă de cochilie (scoică), alungită, sau rotundă.
În...
Eclerul este o prăjitură de origine franceză, făcută dintr-un aluat de formă alungită, umplută cu o cremă de patiserie, din vanilie, ciocolată, sau cafea (la origini) și glazurată cu ciocolată sau fondant. Originea franceză a prăjiturii și-a pus amprenta...
Renumitul chef bucătar francez, Paul Bocuse a creat, în 1987 concursul Bocuse d’Or, care-i poartă numele și care a împlinit, anul acesta 30 de ani de existență. Din 2 în 2 ani are loc la Sirha finala prestigiosului concurs gastronomic Bocuse...
Revista franceză „Le Chef”, care a apărut pentru prima dată în anul 1986 a cerut unui număr de 512 chefi internaționali celebri, care primiseră două sau trei stele din partea cunoscutului ghid „Michelin”, să desemneze 5 chefi , dintr-o sută și...
Cus-cusul este un fel de mâncare de origine berberă, mai precis din Magreb, care se face din grisul de grâu dur. Este o mâncare emblematică, atât pentru țările magrebiene, cât și pentru bucătăria evreiască, sau chiar mediteraneană....
Buturuga de Crăciun este prăjitura festivă de la masa de sărbătoarea Nașterii Domnului, în special în țările francofone, dar și în Liban, sau Vietnam. Ea a intrat deja în tradiția culinară a acestor țări. Acest obicei derivă de la...
Top 9 bucătari celebri la televiziuni
De mai mult de 30 de ani, televiziunile din toată lumea au făcut celebri o serie de bucătari chefi, ceea ce a dus la un nume nou, acela de telebucătari... În Franța, site-ul TOPITO, care se ocupă tocmai de topurile din diverse domenii a făcut un top al...
Croissant-ul nu este de origine franceză!
Croissant-ul face parte obligatoriu dintr-un mic-dejun tipic francez și totuși el nu este de origine franceză, ci austriacă. De altminteri, el este numit „viennoiserie”, ceea ce ar însemna „produs din Viena”. Istoria croissant-ului...
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (4) - Babă cu rom
Dintre produsele de patiserie create de patisierii francezi mă voi mai opri doar la această prăjitură, care în ultimul timp a apărut și la noi, odată cu forma în care se face. Dar foarte puțini știu cum se numește și care este originea ei... Ei bine,...
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (3) - Profiterolul
Profiterolul este prăjitura aceea impozantă, compusă din gogoșele umplute cu cremă de vanilie și garnisită cu diferite sortimente de înghețată, frișcă și ciocolată. La fel ca eclerul și madlena, profiterolul este o prăjitură de origine franceză și...
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (2) - Madlena
Madlena este și ea, la fel ca eclerul, o prăjitură franceză clasică, din ouă și unt. Este o prăjiturică originară din ținutul Lorraine, estul Franței (mai precis din Commercy) care are o formă de cochilie (scoică), alungită, sau rotundă. În...
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (1) - Eclerul
Eclerul este o prăjitură de origine franceză, făcută dintr-un aluat de formă alungită, umplută cu o cremă de patiserie, din vanilie, ciocolată, sau cafea (la origini) și glazurată cu ciocolată sau fondant. Originea franceză a prăjiturii și-a pus amprenta...
Bocuse d’Or, cea mai importanta competitie gastronomica din lume
Renumitul chef bucătar francez, Paul Bocuse a creat, în 1987 concursul Bocuse d’Or, care-i poartă numele și care a împlinit, anul acesta 30 de ani de existență. Din 2 în 2 ani are loc la Sirha finala prestigiosului concurs gastronomic Bocuse...
Mari chefi bucatari francezi in top
Revista franceză „Le Chef”, care a apărut pentru prima dată în anul 1986 a cerut unui număr de 512 chefi internaționali celebri, care primiseră două sau trei stele din partea cunoscutului ghid „Michelin”, să desemneze 5 chefi , dintr-o sută și...
Cus-cusul in bucataria internationala
Cus-cusul este un fel de mâncare de origine berberă, mai precis din Magreb, care se face din grisul de grâu dur. Este o mâncare emblematică, atât pentru țările magrebiene, cât și pentru bucătăria evreiască, sau chiar mediteraneană....
Prăjiturile sărbătorilor la francezi (3) / Buturuga de Crăciun
Buturuga de Crăciun este prăjitura festivă de la masa de sărbătoarea Nașterii Domnului, în special în țările francofone, dar și în Liban, sau Vietnam. Ea a intrat deja în tradiția culinară a acestor țări. Acest obicei derivă de la...