Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de apa calduta si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul.
In castronul unde formam aluatul, punem faina, maiaua, sarea si uleiul.
Amestecati si incorporati treptat apa calduta.
Framantam cca. 10-15 minute.
Acoperim si...
Se spala anghinarea.
Se taie coada la baza, astfel incat anghinarea sa stea dreapta.
Indepartati foile groase externe.
O puteti fierbe in apa: umpleti o oala adanca cu 2 litri de apa.
Adaugati sare groasa si lasati sa fiarba 30-40 de minute (in functie de grosimea ei).
Sunt...
In primul rand, fructele trebuie bine spalate cu apa rece si lasate la scurs.
Se amesteca fructele cu zaharul si se lasa peste noapte.
A 2-a zi adaugati apa si feliile de lamaie si puneti la fiert.
Culegem si aruncam spuma care se formeaza.
Dupa 20 minute, filtram printr-o sita fina...
Incalziti cuptorul la 180° C. Puneti ricotta intr-un castron..
Adaugati sare si frecati (se pune numai sare in reteta de origine, eu am adaugat un pic de piper si de oregano uscat).
Taiati aluatul in patrate de 8-10 cm.
Puneti o lingurita de umplutura in centrul lor.
Inchideti...
Fierbeti cartofii intregi in apa cu sare. Curatati-i si taiati-i in felii subtiri.
Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul.
Taiati ardeiul si rosia cubulete.
Sotati ceapa si usturoiul in uleiul incins. Adaugati carnea tocata si lasati sa-si piarda apa.
Puneti rosia,...
Puneti faina, praful de copt, zaharurile si sarea intr-un castron sau in bolul robotului.
Adaugati untul moale taiat bucati si amestecati.
Puneti apa progresiv si framantati pana obtineti un aluat omogen.
Cantariti aluatul (in jur de 500 g) si impartiti-l in 5 parti egale:...
Se încălzește uleiul intr-o tigaie adanca.
Puneti carnea si rumeniti-o pe toate partile.
Se adauga ceapa, usturoiul tocat si morcovii taiati rondele.
Adaugati mazarea boabe si sotati timp de 5 minute.
Diluati pudra de fond de vitel si concentratul de rosii intr-un pahar cu apa...
Se pune la fiert apa într-un vas cu sarea sau cu Kub-ul de pui. Se toarnă treptat în ploaie făină în apa clocotită, amestecand in continuu si evitând bulgării.
Aluatul trebuie sa fie mai gros decât un piureu de cartofi fierți.
Continuti sa...
Curatati ceapa si taiati-o in 4. Tocati carnea de pui cu ceapa. Puneti intr-un castron.
Adaugati nuca de cocos, curcuma, curry-ul, piment-ul, sosul soia, pudra de coriandru, sucul de lime si zaharul.
Amestecati totul bine.
Daca le faceti la gratar : se monteaza cat o „nuca”...
Rupem foile de placinta in bucati mici (ale mele erau proaspete, daca sint congelate le decongelati, le rupeti in bucati si le puteti lasa sa se usuce peste noapte).
Incalzim cuptorul la 180 °C si ungem o tava de 30/20 cm.
Batem bine ouale cu zaharul, adaugam iaurtul, uleiul, coaja de...
Asezati feliile de bacon separat, intr-o tigaie adanca, rece.
Gatiti la foc potrivit, baconul se va colora treptat, intoarceti-l dupa cateva minute si gatiti-l pe ambele parti pana va avea o culoare frumoasa.
Nu-l prajiti prea mult, va deveni tare si se va usca.
Scoateti-l pe un prosop...
Incalziti cuptorul la 200°C.
Taiati 2 piersici in felii, puneti-le intr-o tigaie in teflon si presarati deasupra o lingura de zahar brun.
Caramelizati-le timp de 5 minute, la foc mediu.
Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca.
Taiati untul bucatele, topiti-l la...
Curatati si tocati ceapa si usturoiul tocat.
Incalziti uleiul puneti ceapa si usturoiul si rumeniti. Adaugati tonul scurs si maruntit.
Sarati, piperati, adaugati maslinele taiate, reveniti timp de 2-3 minute.
Lasati sa se raceasca.
In bolul robotului sau intr-un castron adanc,...
Intr-un castron sau in bolul robotului, amestecati bine ouale cu zaharul.
Adaugati untul topit, incorporati apoi faina amestecata cu praful de copt, grisul si migdalele macinate.
Amestecati bine.
Am adaugat un pic de lapte, caci compozitia mi se parea prea groasa.
Turnati intr-o...
Incalziti uleiul intr-o tigaie adanca.
Dati carnea prin faina si rumeniti-o bine pe ambele parti.
Intre timp, curatati morcovul si taiati-l in rondele fine.
Curatati ceapa si tocati-o marunt.
Scoateti carnea si puneti la prajit ceapa.
Adaugati rondelele de morcovi si ardeiul taiat...
Intr-o oala adanca, puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare.
Adaugati pastaile verzi curatate.
Fierbeti la foc potrivit timp de 15 minute.
Scurgeti-le si puneti-le sub un jet de apa rece.
Intr-o tigaie adanca, puneti la prajit ceapa tocata in uleiul fierbinte....
In bolul robotului, incepeti sa bateti smanatana, adaugand zaharul treptat.
Adaugati ricotta, coaja rasa de limetă, menta tocata marunt si continuati sa bateti.
Varsati sucul de limetă, rom-ul si bateti inca cateva minute pana obtineti o crema care se tine bine.
Puneti crema in pahare...
Curatati si taiati merele in cuburi.
Incalziti zaharul intr-o tigaie la foc potrivit si topiti-l pana obtineti un caramel.
Adaugati merele, scortisoara, amestecati si gatiti timp de 5 minute.
Lasati sa se raceasca.
Incalziti cuptorul la 180°C.
Amestecati laptele cu laptele...
Cuptorul se preincalzeste la 200°C.
Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor.
Se pun pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de minute.
Se intorc din cand in cand, sa se rumeneasca pe toate fetele.
Se scot din cuptor, se curata de...
Amestecati faina, zaharul, praful de copt si untul de arahide.
Adaugati treptat uleiul si amestecati pentru a forma un aluat.
Formati bile, puneti-le pe o tava acoperita cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.
Decorati cu o aluna fiecare biscuit.
Coaceti 15-20 minute, in cuptorul...
Curatati si tocati ceapa si usturoiul.
Incalziti uleiul puneti ceapa si usturoiul si rumeniti.
Adaugati puiul taiat bucatele.
Sarati, piperati si adaugati pudra de curcuma si 1/3 de cana de apa fiarta. Lasati sa scada la foc potrivit.
In bolul, robotului sau intr-un castron adanc...
Curatam sparanghelul cu ajutorul unei ustensile pentru curatat legume.
Taiem 1 cm din baza si incepem curatarea de la 4 cm de varf spre baza.
Clatiti-l sub jet de apa rece si puneti-l la fiert in apa fierbinte cu sare, timp de 15 minute. Scurgeti si dati deoparte.
Preaparati sosul...
Se încălzește uleiul într-o tigaie. Se adauga cateii de usturoi tocati mărunt și boia de ardei. Prajiti si colorati boia si usturoiul.
Puneti sare si piper peste carne.
Puneti la prajit muschiuletul intreg sau taiat in 2. Rumeniti-l bine pe toate părțile....
Intr-un bol, amestecati toate ingrediedentele pentru marinada.
Spalati, curatati puiul, parliti-l si despicati-l in 2 pe piept.
Ungeti foarte bine puiul pe toate partile cu marinada.
Intr-o tava, asezati intai o hartie de copt. Puneti sarea (pentru ca se va intari si va fi un bloc de...
Incalziti cuptorul la 180° C.
Se curăță tijele, se spală bine sub un jet de apă, apoi se taie în bucăți de 10-12 cm. Am utilizat o forma lunga de tarta si le-am taiat in functie de dimensiunea formei - am obtinut in jur de 20 de bucati. Puneti bucatile de rubarba intr-o tava...
Se pune la incălzit laptele.
Taiem pastaia de vanilie in lungime, scoatem semintele si le punem in lapte.
Bateti oul, gălbenușul de ou cu zahărul și amidonul de porumb.
Turnati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu cu telul.
Se pune compozitia la foc mic, amestecand...
Crestati pielea - taiati linii cu un cutit fără a ajunge la carne.
Puneti pieptul de rata cu pielea in jos intr-o tigaie anti-aderenta rece. Nu puneti grasime.
Rumeniti pieptul pe ambele parti - prajiti-l 4 minute pe fiecare parte, intorcandu-l de cateva ori.
Cand este bine rumenit,...
Preparati sosul vinaigrette, din 3 linguri de ulei de masline, sare, piper si 2 linguri de otet. Puteti pune o lingurita de mustar daca preferati. Amestecati bine.
Puneti ouale la fiert, timp de 10 minute, in apa fierbinte.
Spalati legumele. Curatati sau nu coaja castravetului (nu daca...
Mod de preparare caramel lichid:
Intr-o oala adanca, puneti zaharul, adaugati 1/4 din apa si otetul.
Aduceti la fierbere si miscati oala din cand in cand.
Cand incepe sa se coloreze si ajunge la culoarea dorita, luati de pe foc oala si puneti-o in chiuveta.
Turnati in oala...
Intr-un castron adanc, amestecati, faina, grisul si sarea. Incorporati apa calduta si adaugati drojdia. Amestecati si turnati compozitia intr-un blender sau robot.
Mixati timp de 5 minute.
Adaugati praful de copt si mixati din nou cateva minute (se vor forma bule la suprafata aluatului)....
Paine irakiana (Samoon)
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de apa calduta si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul. In castronul unde formam aluatul, punem faina, maiaua, sarea si uleiul. Amestecati si incorporati treptat apa calduta. Framantam cca. 10-15 minute. Acoperim si...
Anghinare cu sos vinaigrette
Se spala anghinarea. Se taie coada la baza, astfel incat anghinarea sa stea dreapta. Indepartati foile groase externe. O puteti fierbe in apa: umpleti o oala adanca cu 2 litri de apa. Adaugati sare groasa si lasati sa fiarba 30-40 de minute (in functie de grosimea ei). Sunt...
Sirop de coacaze rosii
In primul rand, fructele trebuie bine spalate cu apa rece si lasate la scurs. Se amesteca fructele cu zaharul si se lasa peste noapte. A 2-a zi adaugati apa si feliile de lamaie si puneti la fiert. Culegem si aruncam spuma care se formeaza. Dupa 20 minute, filtram printr-o sita fina...
Aperitiv maltez- Pastizz Ricotta
Incalziti cuptorul la 180° C. Puneti ricotta intr-un castron.. Adaugati sare si frecati (se pune numai sare in reteta de origine, eu am adaugat un pic de piper si de oregano uscat). Taiati aluatul in patrate de 8-10 cm. Puneti o lingurita de umplutura in centrul lor. Inchideti...
Byrek albanez- Placinta cu carne
Fierbeti cartofii intregi in apa cu sare. Curatati-i si taiati-i in felii subtiri. Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Taiati ardeiul si rosia cubulete. Sotati ceapa si usturoiul in uleiul incins. Adaugati carnea tocata si lasati sa-si piarda apa. Puneti rosia,...
Desert biscuiti Leopard
Puneti faina, praful de copt, zaharurile si sarea intr-un castron sau in bolul robotului. Adaugati untul moale taiat bucati si amestecati. Puneti apa progresiv si framantati pana obtineti un aluat omogen. Cantariti aluatul (in jur de 500 g) si impartiti-l in 5 parti egale:...
Muschi de porc cu legume si otet balsamic
Se încălzește uleiul intr-o tigaie adanca. Puneti carnea si rumeniti-o pe toate partile. Se adauga ceapa, usturoiul tocat si morcovii taiati rondele. Adaugati mazarea boabe si sotati timp de 5 minute. Diluati pudra de fond de vitel si concentratul de rosii intr-un pahar cu apa...
Ugali - mamaliga alba africana
Se pune la fiert apa într-un vas cu sarea sau cu Kub-ul de pui. Se toarnă treptat în ploaie făină în apa clocotită, amestecand in continuu si evitând bulgării. Aluatul trebuie sa fie mai gros decât un piureu de cartofi fierți. Continuti sa...
Frigarui balineze - Sate Lilit
Curatati ceapa si taiati-o in 4. Tocati carnea de pui cu ceapa. Puneti intr-un castron. Adaugati nuca de cocos, curcuma, curry-ul, piment-ul, sosul soia, pudra de coriandru, sucul de lime si zaharul. Amestecati totul bine. Daca le faceti la gratar : se monteaza cat o „nuca”...
Desert placinta cu iaurt si portocale (Portokalopita)
Rupem foile de placinta in bucati mici (ale mele erau proaspete, daca sint congelate le decongelati, le rupeti in bucati si le puteti lasa sa se usuce peste noapte). Incalzim cuptorul la 180 °C si ungem o tava de 30/20 cm. Batem bine ouale cu zaharul, adaugam iaurtul, uleiul, coaja de...
Crema de mazare cu ou posat si bacon afumat
Asezati feliile de bacon separat, intr-o tigaie adanca, rece. Gatiti la foc potrivit, baconul se va colora treptat, intoarceti-l dupa cateva minute si gatiti-l pe ambele parti pana va avea o culoare frumoasa. Nu-l prajiti prea mult, va deveni tare si se va usca. Scoateti-l pe un prosop...
Desert prajitura cu piersici si ricotta
Incalziti cuptorul la 200°C. Taiati 2 piersici in felii, puneti-le intr-o tigaie in teflon si presarati deasupra o lingura de zahar brun. Caramelizati-le timp de 5 minute, la foc mediu. Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca. Taiati untul bucatele, topiti-l la...
Aperitiv tajina tunisiana cu ton si branza
Curatati si tocati ceapa si usturoiul tocat. Incalziti uleiul puneti ceapa si usturoiul si rumeniti. Adaugati tonul scurs si maruntit. Sarati, piperati, adaugati maslinele taiate, reveniti timp de 2-3 minute. Lasati sa se raceasca. In bolul robotului sau intr-un castron adanc,...
Desert prajitura cu gris si migdale/ Cipru
Intr-un castron sau in bolul robotului, amestecati bine ouale cu zaharul. Adaugati untul topit, incorporati apoi faina amestecata cu praful de copt, grisul si migdalele macinate. Amestecati bine. Am adaugat un pic de lapte, caci compozitia mi se parea prea groasa. Turnati intr-o...
Osso buco milanez si gremolata
Incalziti uleiul intr-o tigaie adanca. Dati carnea prin faina si rumeniti-o bine pe ambele parti. Intre timp, curatati morcovul si taiati-l in rondele fine. Curatati ceapa si tocati-o marunt. Scoateti carnea si puneti la prajit ceapa. Adaugati rondelele de morcovi si ardeiul taiat...
Pastai verzi cu rosii
Intr-o oala adanca, puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare. Adaugati pastaile verzi curatate. Fierbeti la foc potrivit timp de 15 minute. Scurgeti-le si puneti-le sub un jet de apa rece. Intr-o tigaie adanca, puneti la prajit ceapa tocata in uleiul fierbinte....
Desert crema Mojito cu ricotta
In bolul robotului, incepeti sa bateti smanatana, adaugand zaharul treptat. Adaugati ricotta, coaja rasa de limetă, menta tocata marunt si continuati sa bateti. Varsati sucul de limetă, rom-ul si bateti inca cateva minute pana obtineti o crema care se tine bine. Puneti crema in pahare...
Desert flan cu mere caramelizate
Curatati si taiati merele in cuburi. Incalziti zaharul intr-o tigaie la foc potrivit si topiti-l pana obtineti un caramel. Adaugati merele, scortisoara, amestecati si gatiti timp de 5 minute. Lasati sa se raceasca. Incalziti cuptorul la 180°C. Amestecati laptele cu laptele...
Salata de vinete egipteana / Baba ganoush
Cuptorul se preincalzeste la 200°C. Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor. Se pun pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de minute. Se intorc din cand in cand, sa se rumeneasca pe toate fetele. Se scot din cuptor, se curata de...
Desert biscuiti cu unt de arahide / Ghriba Lbahla
Amestecati faina, zaharul, praful de copt si untul de arahide. Adaugati treptat uleiul si amestecati pentru a forma un aluat. Formati bile, puneti-le pe o tava acoperita cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele. Decorati cu o aluna fiecare biscuit. Coaceti 15-20 minute, in cuptorul...
Aperitiv tajina tunisiana cu pui si branza
Curatati si tocati ceapa si usturoiul. Incalziti uleiul puneti ceapa si usturoiul si rumeniti. Adaugati puiul taiat bucatele. Sarati, piperati si adaugati pudra de curcuma si 1/3 de cana de apa fiarta. Lasati sa scada la foc potrivit. In bolul, robotului sau intr-un castron adanc...
Sparanghel pane
Curatam sparanghelul cu ajutorul unei ustensile pentru curatat legume. Taiem 1 cm din baza si incepem curatarea de la 4 cm de varf spre baza. Clatiti-l sub jet de apa rece si puneti-l la fiert in apa fierbinte cu sare, timp de 15 minute. Scurgeti si dati deoparte. Preaparati sosul...
Muschiulet de porc cu rosii si ghiveci de legume
Se încălzește uleiul într-o tigaie. Se adauga cateii de usturoi tocati mărunt și boia de ardei. Prajiti si colorati boia si usturoiul. Puneti sare si piper peste carne. Puneti la prajit muschiuletul intreg sau taiat in 2. Rumeniti-l bine pe toate părțile....
Pui pe sare la cuptor
Intr-un bol, amestecati toate ingrediedentele pentru marinada. Spalati, curatati puiul, parliti-l si despicati-l in 2 pe piept. Ungeti foarte bine puiul pe toate partile cu marinada. Intr-o tava, asezati intai o hartie de copt. Puneti sarea (pentru ca se va intari si va fi un bloc de...
Desert prajitura cu rubarba
Incalziti cuptorul la 180° C. Se curăță tijele, se spală bine sub un jet de apă, apoi se taie în bucăți de 10-12 cm. Am utilizat o forma lunga de tarta si le-am taiat in functie de dimensiunea formei - am obtinut in jur de 20 de bucati. Puneti bucatile de rubarba intr-o tava...
Desert tarta cu capsuni si biscuiti
Se pune la incălzit laptele. Taiem pastaia de vanilie in lungime, scoatem semintele si le punem in lapte. Bateti oul, gălbenușul de ou cu zahărul și amidonul de porumb. Turnati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu cu telul. Se pune compozitia la foc mic, amestecand...
Piept de rata cu cirese
Crestati pielea - taiati linii cu un cutit fără a ajunge la carne. Puneti pieptul de rata cu pielea in jos intr-o tigaie anti-aderenta rece. Nu puneti grasime. Rumeniti pieptul pe ambele parti - prajiti-l 4 minute pe fiecare parte, intorcandu-l de cateva ori. Cand este bine rumenit,...
Salata Niçoise
Preparati sosul vinaigrette, din 3 linguri de ulei de masline, sare, piper si 2 linguri de otet. Puteti pune o lingurita de mustar daca preferati. Amestecati bine. Puneti ouale la fiert, timp de 10 minute, in apa fierbinte. Spalati legumele. Curatati sau nu coaja castravetului (nu daca...
Desert flan cu nuca de cocos
Mod de preparare caramel lichid: Intr-o oala adanca, puneti zaharul, adaugati 1/4 din apa si otetul. Aduceti la fierbere si miscati oala din cand in cand. Cand incepe sa se coloreze si ajunge la culoarea dorita, luati de pe foc oala si puneti-o in chiuveta. Turnati in oala...
Desert clatite cu o mie de gauri/ Baghrir
Intr-un castron adanc, amestecati, faina, grisul si sarea. Incorporati apa calduta si adaugati drojdia. Amestecati si turnati compozitia intr-un blender sau robot. Mixati timp de 5 minute. Adaugati praful de copt si mixati din nou cateva minute (se vor forma bule la suprafata aluatului)....