Amandina - prajitura copilariei

de deyutzky in Prajituri, 22 Noi 2015 | 10640 vizualizari

 

M-am abatut putin de la reteta originala, astfel incat sa o poata pregati si cei care tin post in perioada asta, doar schimband cateva ingrediente. Gustul se apropie destul de mult cu cel al amandinelor care imi amintesc de copilarie.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 16 bucati: Blat - 2 foi (tava de 23x23):

  • 345 g faina
  • 375 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 60 g cacao
  • 645 ml lapte caldut (lapte de soia sau apa pentru varianta de post)
  • 45 ml ulei
  • 1 si 1/2 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom

Sirop:

  • 140 g zahar
  • 300 ml apa
  • 1 fiola esenta de rom

Crema:

  • 400 g margarina moale la temperatura camerei - eu am folosit Rama Maestro Savoare de unt (adaugati margarina simpla pentru varianta de post)
  • 250 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 1 fiola esenta de rom

Glazura:

  • 150 g ciocolata menaj
  • 3-4 linguri de lapte
  • Pentru varianta de post : 60 g margarina,2 linguri zahar, 1 lingura cacao,esenta de rom.
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandina - prajitura copilariei:

Blat:

Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, cacaua si zaharul.

Adaugam treptat laptele caldut, uleiul si esenta de rom si mixam bine. Impartim in 2 compozitia obtinuta.

Tapetam tava cu hartie de copt si turnam jumatate din compozitie.
Dam tava la cuptor la foc potrivit pentru aprox. 15-20 de minute. Verificam cu o scobitoare daca este gata, apoi scoatem blatul si-l lasat la racit. La fel procedam si cu restul de compozitie. Lasam blaturile la racit si ne ocupam de sirop.

Sirop:
Intr-o craticioara caramelizam zaharul si il stingem cu apa rece (avem grija la aburi), apoi lasam siropul la foc mic pana cand zaharul se topeste complet. Adaugam la final si esenta de rom si lasam siropul la racit.

Crema:
Margarina moale o mixam cu zaharul pudra, cacaua si esenta de rom, pana cand obtinem o crema spumoasa.

Asamblare:
Intr-o tava tapetata cu folie alimentara punem primul blat si il insiropam, adaugam crema(mai pastram cateva linguri pentru decor) pe care o nivelam bine, apoi incheiem cu al 2-lea blat pe care il insiropam. Dam prajitura la frigider pentru 1-2 ore pana cand crema se intareste.  Scoatem prajitura si o portionam cu un cutit bine ascutit.  

Glazura:
Topim ciocolata intr-un ibric la foc mic si o amestecam cu laptele. Amestecati periodic pentru a nu se lipi. Adaugam laptele treptat pana cand ajungem la consistenta dorita, apoi glazuram fiecare prajitura. Cu ajutorul unui pos decoram amandinele, apoi le punem la frigider pana in momentul servirii. Pentru varianta de post: topim margarina intr-un ibric, adaugam zaharul si cacaua si amestecam periodic. La final adaugam esenta de rom.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandina - prajitura copilariei" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mini amandine