Babgulyas cu carne de vitel

de mihaelar63 in Ciorbe, 10 Ian 2016 | 5615 vizualizari

 

Babgulyasul este una dintre cele mai  apreciate ciorbe  unguresti . Se prepara cu fasole boabe si de regula cu carne de vita matura .Este foarte picanta si  servita mai groasa , aproape  ca o  tocana . Pentru consistenta ,se aduga , galuste de faina sau cartofi [ care se fierb pana se omogenizeaza in zeama ],ori nap .  Gustul special este dat de mirodeniile / condimentele, folosite : maghiran , cimbru , chimen . Am  preparat reteta dupa o temeinica documentare culinara de pe siteurile unguresti .   Eu am folosit un os  de vitel cu multa carne de la spata . Reteta originala prevede carnea sa fie taiata cuburi si sa se prajeasca initial cu legumele .
 

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg os vitel cu carne
  • 150 gr slaninuta proaspat afumata
  • 100 ml ulei
  • 1 kg faole cu bob mare prefiarta [ din congelator cultivata personal ]
  • 5 morcovi mici
  • 5 catei usturoi
  • 2 cepe
  • 2 rosii
  • 2 cartofi
  • 1 ardei kapia rosu
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 telina mica
  • 10 boabe piper negru
  • 2 foi dafin
  • 2 lingurite boia rosie de ardei
  • 2 linguri pasta ardei cu telina
  • 2 lingurite sare de Himalaya
  • 2 ingurite pudra chimen
  • 1 lingurita ,, Eros Pista '' pasta iute de ardei ;
  • 1 crenguta cimbru
  • 1 crenguta maghiran
  • Patrunjel verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Babgulyas cu carne de vitel:

  1. Pentru grabirea procesului de pregatire am pus osul cu carne sa fiarba in apa cu sare in oala sub presiune . Am fiert in plus carnea sa fiu sigura ca este patrunsa .
  2. Legumele curatate si spalate au fost tocate .
  3. Pentru inceput am calit ceapa si morcovii .
  4. Am adugat ardeiii , telina si condimentele rosii : boiaua , pasta de ardei iuti .
  5. Am amestecat de doua ori si rapid am pus imediat rosiile tocate  si slaninuta .
  6. Am mai amestecat de doua ori si am pus cam un litru de apa . Sarati usor .
  7. Atentie!!! Boiaua de ardei daca se prajeste devine amaruie .
  8. Adugati mirodeniile/condimentele : boabe piper , frunze dafin , maghiran , cimbru , chimen .
  9. Tot acum se pun si cartofii taiati cuburi foarte mici  . Acestia se fierb pana se ,, pierd '''in zeama si au rolul de a-i da consistenta .
  10. Fierbeti 20 minute si adugati zeama si osul cu carne . Fierbeti impreuna pana legumele sunt patrunse .
  11. La sfarsit am pus boabele de fasole si am portionat cuburi carnea .
  12. Gustati si sarati daca mai este nevoie .
  13. Serviti ciorba fierbinte garnisita cu frunze de patrunjel verde .

TIPS-URI

1

Atentie!!! Boiaua de ardei daca se prajeste devine amaruie .

2

La un ,, eterem''- restaurant ce se respecta babgulyasul este servit cu paine de casa . Pe masa se gaseste ,,eros pista '' pasta de ardei iute si la cerere ceapa rosie si ardei iute .

3

Te trec toate caldurile pana-l servesti dar este o experienta culinara de neuitat :D

Daca ti-a placut reteta noastra "Babgulyas cu carne de vitel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

mihaelar63 1

11.01.2016, 23:29

Aceasta ciorba este foarte usora , digestiva pentru ca contine ierburi ce ajuta aceasta : cimbru , maghiran si chimen

anca_rm 1

12.01.2016, 08:58

hmmmm o bunatate , daca e si picanta atunci chiar e un deliciu

mihaelar63 1

12.01.2016, 09:41

Anca stie , ce este bun

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Ciorba cu inimi de pui si menta