Briose finlandeze

de Zamfira in Prajituri, 14 Sep 2013 | 6940 vizualizari

 

Minunatele briose finlandeze reprezintă un bun însoţitor al cafelei sau ceaiului de dimineaţă. O varianta inrudita a brioselor korvapuusti sau cinnamon rolls, acestea sunt umplute cu nutella si migdale prajite. Multumesc pentru reteta Laurei Adamache!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 gr faina + 25 gr faina
  • 1 ou
  • 250 ml lapte
  • 85 gr zahar
  • 7 gr drojdie uscata sau 25 proaptata
  • 100 gr unt
  • un varf de cutit cu sare
  • 1 esenta de vanilie
  • Pentru umplutura
  • 100 gr unt
  • 50-75 gr migdale prajite si tocate
  • 2 linguri mari nutella
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus usor batut
  • 1-2 linguri lapte
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briose finlandeze:

Pregatim aluatul: mixam foarte bine oul cu laptele caldut. Adaugam zaharul si esenta de vanilie, omogenizam totul pentru a se dizolva zaharul. Daca folositi o drojdie proaspata, e bine sa o adaugati acum, iar daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina.

Adaugam in aceasta compozitie jumatate din cantitatea de faina (cu drojdia uscata) cernuta. Adaugam untul foarte moale (la temperatura camerei), apoi restul de faina, putina sare si framantam cu mana. Acoperim aluatul cu o folie alimentara si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut timp de 2 ore.

Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe o planseta de lucru, usor infainat (mai adaugam 25-50 g faina) si intindem o foaie groasa de 0.7-0.8 cm. Ungem foaia pe toata suprafata cu 100 g unt moale(la temperatura camerei) si o pasta formata din nutella si 60 g migdale prajite si tocate maricel (restul de migdale 15 g raman pentru suprafata exterioara a brioselor).

Rulam foaia pe lungime si o taiem bucatele (trapezoidale). Presam fiecare briosa in centru cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, exact pe centru. 

Punem briosele pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si lasam la dospit 45 minute. Dupa acest timp ungem briosele cu un galbenus la care adaugam 2 linguri de lapte caldut si presaram migdalele ramase.

Le coacem in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 15-20 minute.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Briose finlandeze" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Somon cu sos de roșii și pătrunjel - Rețeta gustoasă și rapidă

ieri la 10:04

Prăjitura răsturnată cu mere și nuci pecan - Deliciul care te va cuceri prin gust și textură

pe 14.10 la 08:35

Mini ștrudele cu ciuperci - Rețeta rapidă și savuroasă

pe 13.10 la 08:11

Prajitura cu mango si pralina cu alune de padure - Reteta delicioasa de casa

pe 12.10 la 09:44

TOP
utilizatori

Rocsi

248 puncte

Valclaudia

127 puncte

gaby_duceag

100 puncte

MotanLaOale

53 puncte

mihaelar63

3 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]