A la Găbytzu sau când ai prea multe roșii din grădina si nu mai stii ce să faci cu ele.
Se spală roșiile și se tare în patru. Într-o tigaie mare se pun 3 linguri de ulei și roșii cate încap, și se călesc până se înmoaie respectiv lasă zeama. Se transferă într-o cratiță și se lasă să se răcească, apoi procedăm la fel cu restul roșiilor. Eu am călit vreo 4 ture.
Cand s-au răcit cât de cât, le păsăm cu mixerul vertical până avem o pastă fină.
Le punem la fiert pe aragaz împreună cu foile de dafin și piperul. Condimentam după gust cu sare si zahăr, eu am pus o lingura din fiecare. Fierbem până obținem consistenta dorită. Ale mele roșii au lăsat multă zeamă și le-am fiert o oră învartind in ele din cand in cand sa nu se prindă de oală.
Între timp am spălat 4 borcane mari de 800 ml și le-am băgat în cuptorul călduț să se usuce împreună cu capacele.
Bulionul obținut l-am turnat în borcane, după care le-am pus capacele și le-am dat din nou la cuptorul călduț unde au rămas până a doua zi.
Foarte bun este pentru folosit la ciorba sau mâncare sau chiar la paste.