Pentru că astăzi este o zi mare de post (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul) și nu aveam decât mâncare de frupt în frigider, am făcut repede niște cartofi în sos de roșii, aromat excelent cu usturoi și oregano. Cu gogonele murate alături, a părut cea mai bună mâncare...
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă rece cu sare.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală și se curăță ardeiul de semințe, vițe și cotor, după care se taie julienne și se călește peste ceapă.
Se spală roșiile, se taie mărunt și se pun în tigaie la înmuiat, peste ceapă și ardei.
Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se pune în tigaie, peste legumele călite.
Se condimentează sosul de roșii cu sare, piper și oregano și se lasă pe foc mic, până ce scade puțin.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală și se taie fin.
Când cartofii au fiert, se scurg de apă și se răstoarnă peste legumele călite din tigaie. Se ia tigaia de pe foc, se amestecă ușor în ea, pentru a nu terciui cartofii, se presară pătrunjel tocat și mâncarea se servește caldă, cu murături asortate alături.
Acest preparat poate constitui și o garnitură perfectă pentru o friptură din carne de porc, sau de miel.
1
Recomand folosirea cartofilor roz, care nu se terciuiesc la fierbere.
2
Nu prăjiți ceapa, ci înmuiați-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulce și plăcută.
3
Preparați sosul la foc mic și nu adăugați alte ingrediente, decât pe măsură ce s-au înmuiat cele puse anterior în tigaie.
4
Lăsați sosul să scadă ușor, la foc mic, ca să nu fie apos.
5
În loc de oregano, care dă un gust minunat preparatului, se pot folosi ierburi italiene, cu același efect gustativ plăcut.
6
Dacă nu aveți murături, puteți asocia preparatului o salată asortată de vară.
7
Mâncarea poate fi o foarte bună garnitură la o friptură de porc sau de miel.