Ieri am făcut o ciorbă excelentă, de pui, cu smântână, o ciorbă care era de mult timp pe lista mâncărurilor pe care voiam să le fac. Acum, după ce am mâncat-o cu mare poftă, pot zice că merită preparată cât se poate de des, dacă vrem să savurăm o ciorbiță excelentă, la prânz.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Carnea de pui (coșul pieptului, spatele și aripile) se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece, la foc mediu. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, după care se micșorează focul de la aragaz.
Între timp, se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 2 litri de apă rece. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie cubulețe și se călește ușor în tigaia cu ceapa, deja călită.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapa și ardeiul gras. Se ține tigaia la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșie și toate legumele sunt pătrunse.
Se spală, se aleg, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.
Când carnea de pui este fiartă, se strecoară supa, care se adaugă în oala cu rădăcinoasele care fierb. Carnea se lasă să se răcorească și apoi se alege, pentru a putea fi adăugată mai apoi în oala cu ciorbă.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala de ciorbă, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
După două-trei clocote, se adaugă legumele călite și carnea.
Separat, se subțiază smântâna cu 2-3 polonice de ciorbă fierbinte, adăugate treptat și omogenizate. Se micșorează focul de la aragaz și se adaugă smântâna subțiată, în ciorbă.
Se mai lasă ciorba la foc mic încă 5-6 minute, după care se condimentează cu sare și piper. Apoi se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți (proaspeți, uscați, sau murați), cine dorește.
1
Fierbeți carnea separat, la foc mediu și apoi la foc mic, după ce culegeți spuma care se formează, ca să nu se tulbure supa.
2
Strecurați supa, înainte de a o adăuga în oala de ciorbă.
3
Nu căliți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Înmuiați-o doar puțin, la foc mic și în ulei suficient, până ce devine transparentă.
4
Carnea, fiartă separat, poate fi adăugată întreagă în oala cu ciorba. Mie nu-mi place să las oase în oala cu ciorbă (supă, sau borș) și cum nu-mi place nici pielea, aleg doar carnea, pentru a o adăuga în ciorbă.
5
Smântâna trebuie subțiată treptat cu ciorbă fierbinte, se omogenizează și se adaugă după ce ajunge la temperatura din oală.
6
Micșorați focul de la aragaz înainte și după ce ați adăugat smântâna subțiată, ca să nu clocotească și ”să se adune”.
7
Presărați pătrunjel tocat la sfârșit, după ce ați condimentat ciorba și după ce ați luat oala de pe foc.
8
Ciorba trebuie ”să se odihnească” 10 minute, cu capacul pus pe oală, înainte de a fi servită.