N-am mâncat niciodată ciorbă de burtă și nici nu voi mânca, pentru că nu-mi plac ingredientele. Dar pentru că am aflat de pe net că se poate face și o ciorbă falsă de burtă, ale cărei ingrediente mi-au plăcut imediat, m-am gândit să o prepar. A ieșit o ciorbiță tare bună, consistentă și foarte plăcută la gust. Așa că de acum înainte o voi prepara mai des...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt.
Kaiserul/costița afumată se taie fâșii late de 3 cm și groase de aproximativ 2-3 mm.
Se călește ceapa și kaiserul în ulei suficient, la foc mic, până se înmoaie.
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală bine și se feliază, după care se călesc, de asemenea, în aceeași tigaie în care s-au călit cepele și kaiserul.
Ardeii grași se spală, se curăță de cotoare, semințe și vițe, după care se taie rondele și se pun, de asemenea la călit cu celelalte ingrediente. Se lasă tigaia cu aceste ingrediente la foc mic, până ce mai scade puțin apa lăsată de ciuperci și se înmoaie rondelele de ardei.
În oala în care se va face ciorba se toarnă 2,5 litri de apă fierbinte și se adaugă ingredientele călite. Se dă oala la foc iute pentru 20-25 de minute.
Între timp se curăță morcovul, se spală, se răzuiește pe răzătoarea fină și se călește la foc mic în două linguri de ulei. Când morcovul răzuit s-a înmuiat, se pune la fiert, în oala cu celelalte ingrediente.
Se amestecă 3 gălbenușuri cu smântâna și cu usturoiul tăiat mărunt. Când ciorba este aproape gata, se ia un polonic din ea și se subțiază amestecul de smântână cu gălbenușuri. Se mai adaugă 4-5 polonice de ciorbă, până ce compoziția cu smântână este subțiată îndeajuns și suficient de fierbinte pentru a fi turnată în oală, fără riscul de a se tăia sau brânzi.
Se drege ciorba cu această compoziție, se condimentează cu sare și piper, după gust și după încă un clocot, se oprește focul de la aragaz. Se servește fierbinte, cu ardei iute.
Cine vrea, poate acri ciorba cu oțet, sau cu zeamă de lămâie și o mai poate condimenta cu frunze tocate de pătrunjel.
1
Nu căliți ceapa prea tare, ci doar înmuiați-o puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci să rămână transparentă și dulce.
2
Ciupercile trebuie curățate nu numai de pielițe, ci și de filamente (care pot înnegri ciorba).
3
Lăsați tigaia cu ingrediente la călit, la foc mic, până ce scade puțin apa lăsată de ciuperci.
4
Răzuiți fin morcovul și căliți-l puțin, înainte de a-l pune în oala cu ciorbă.
5
Tăiați fin usturoiul, sau tocați-l.
6
Ca să nu se taie/brânzească amestecul de gălbenușuri și smântână, când îl veți turna în oală, subțiați-l cu zeamă, până ce ajunge la temperatura ciorbei.
7
După ce dregeți ciorba cu smântână, nu mai lăsați oala pe foc, decât pentru un singur clocot.
8
Cine vrea, poate acri ciorba cu oțet, sau cu zeamă de lămâie.
9
Opțional, se poate condimenta ciorba și cu frunze tocate de pătrunjel.