Ciorba de varză, pregătită în acest mod, se întâlneşte des pe mesele ruşilor-lipoveni.
Se pârlesc bine picioarele de porc, se înlătură copitele, se spală bine, se taie pe jumătate şi se pun la fiert în apă cu puţină sare.
Se adună spuma iar după ce s-au pătruns puţin picioarele de porc, se adaugă legumele: ceapa, morcovii, ţelina.
Când se ia carnea de pe oase, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe.
Pirajarca (prăjeala de varză)
Se toacă mărunt varza.
Într-o tigaie încăpătoare, se căleşte varza în 1-2 linguri ulei de floarea soarelui, timp de 2-3 minute.
Se adaugă roşiile+bulionul, 1-2 lg boia de ardei dulce, Delikat şi se mai ţine totul pe foc circa 1-2 minute.
După ce au fiert bine carnea şi legumele, se adaugă prăjeala de varză şi ardeii.
Se adaugă zeama de varză, se potriveşte la sare şi se ţine ciorba la foc mic, până se fierbe varza, circa 10-15 minute.
La sfârşit îmi place să pisez de 3-4 ori cartofii de peretele cratiţei, cu ajutorul unei palete.
Se presară pătrunjel proaspăt la servire, iar cu pesmeţi e şi mai bună, "ca la babica"... :)
Poftă bună!
1
se pune şi sfeclă roşie, însă nu tot timpul o folosesc.