Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata

de RuxyRux in Prajituri, 23 Dec 2012 | 4137 vizualizari

 

Un alt cozonac delicios pentru masa de sarbatoare...

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina( s-ar putea sa mai fie nevoie de putina)
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 5 galbenusuri
  • 3 linguri ulei vegetal
  • 450 gr zahar pudra
  • 400 ml lapte
  • 200 gr unt
  • coaja de portocala rasa
  • 1 lingura de miere + 1 praf de vanilie
  • vanilie
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • un praf de scortisoara
  • un praf de anason
  • un praf de sofran de India
  • coaja de la doua portocale taiata cubulete
  • 200 gr nuca prajita si macinata
  • o cana plina de zahar pentru caramelizat( 250 gr)
  • 200 gr ciocolata( la alegere)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata:

Numai un singur cozonac l-am facut cu nuca si portocala caramelizata cel de al doilea l-am preparat numai cu caramel.

Toate ingredientele se scot din timp astfel incat sa nu fie nimic rece din frigider ci  toate la temperatura camerei.

Se cerne faina( neaparat) intr-un vas incapator( in care vom si framanta.Drojdia impreuna cu o lingura de zahar si o lingurita de faina se lichefiaza apoi se lasa in jur de zece minute la loc caldut.

Se face o adancitura in mijlocul fainii se pune drojdia, pe margine sarea. Apoi se adauga ouale, zaharul pudra, laptele caldut in care am pus toate aromele  impreuna cu untul moale( aproape topit) si se framanta bine aluatul in jur de 15 minute adaugand si cate o lingura de ulei pana le punem pe toate cele trei.

Se lasa acoperit vasul pana coca creste si isi dubleaza volumul.

Intre timp coaja bine spalata de la doua portocale se taie cubulete si se amesteca cu o lingura de miere si vanilie.

Caramelizam zaharul( cele 250 gr) intr-o cratita, apoi adaugam coaja de portocala si nuca prajita si macinata in prealabil. Lasam doua trei minute si luam vasul de pe foc, punem apoi la racit.

Intindem foaia sul si o impartim in doua, apoi fiecare bucata o taiem  in cinci parti sau sase parti in functie de marimea vasului. eu am preparat un cozonac mai mare si unul mai micut.

Fiecare bucata se umple cu ciocolata bucatele si se aseaza apoi peste nuca caramelizata unele langa altele. Mai lasam la crescut in jur de 20 de minute la loc cald si apoi coacem la cuptorul incins la 180 de grade pentru 45 sau 50 de mnute sau poate pentru o ora in functie de cuptor. Ultimile zece minute puteti tine usa cuptorului intredeschisa sau acoperiti partea de deasupra a cozonacului cu foaia pergament unsa cu putin ulei. Cand scoatem din cuptor rasturnam imediat pe un platou avand grija sa desprindem usor marginile cu o paleta.

Taiem cand se raceste. Cozonacul l-am facut de proba caci maine este ziua de copt cozonaci :) asa ca cineva nu a mai avut rabdare si l-am rupt bucati( vezi foto :)))

TIPS-URI

1

Aveti rabdare sa coaceti bine cozonacul, poate dura chiar si o ora in functie de cuptor altfel va fi necopt la mijloc

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, portocala caramelizata si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

RuxyRux 1

25.12.2012, 22:52

Multumesc mult! Sarbatori fericite!

corina241 1

26.12.2012, 15:30

Sa ai masa bogata si oameni dragi sufletului tau in zilele de sarbatoare!Minunate bucate ai gatit

Satisfyyourcravings 1

14.01.2013, 10:49

Wow! Foarte bine arată!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac Rosenkranz