Aceasta reteta am invatat-o anul trecut cand am fost la bunica in vizita inainte de Sfintele Sarbatori de Paste. Atat de entuziasmata de cozonacei m-am dedicat sa ii prepar chiar eu . Sincera sa fiu in mintea mea ma gandeam ca o sa fie o catastrofa deoarece nu am mai facut cozonaci niciodata , dar uitati rezultatul. M-am mirat eu de mine insumi !
Pregatim faina. Eu am facut din 1 kg si 400 g deoarece am tavi de copt mai inalte si mai lungi.
Intr-un vas separam galbenusurile de albusuri si pregatim doar galbenusurile cu zaharul, amestecam pana devine spumos, dupa care adaugam coaja de lamaie si portocala, sarea si un pic de apa minerala si le incalzim putin. ATENTIE CALDUT, ATAT. Intr-un alt recipient adaugam putina apa minerala calduta unde topim drojdia. Ne ocupam de faina, facem o gaura in mijloc si adaugam drojdia unde incepem sa framantam, apoi adaugam si ce am pregatit in vasul de mai sus cu ouale. Il framatam bine, il intoarcem si pe o parte si pe alta, il rupem si cand incepe sa se prinda la mana incepem sa adaugam cate un pic de ulei si asa framantam bine si mai adaugam cate un pic de ulei, pana devine moale si lucios. Trebuie framantat minim o ora dupa care il dam la crescut.
Dupa ce a crescut destul il mai framantam o data si daca este necesar mai adaugam ulei daca se prinde de mana. Apoi se lasa din nou la crescut.
ATENTIE: ULEIUL TREBUIE FOLOSIT PANA CAND ALUATUL NU ESTE LIPICIOS SI SE FRAMANTA USOR!
Crema:
In nuca macinata eu pun albusurile ramase de la aluat unde adaug zahar, esenta de vanilie, coaja de portocala, lamaie si cacao si daca este necesar adaug si ceva apa minerala, daca este prea groasa. Amestec pana devine destul de colorata si dulce.
La final intind foaia de aluat si ung cu crema de nuca, presar stafidele si o ploaie de zahar si apoi rulez. Si asa mai fac o foaie si apoi le impletesc sa iasa destul de frumos.
Ungem tavile cu destul ulei pentru a nu se lipi si se mai lasa la crescut in tavi. Inainte de a le da la cuptor le ungem cu ou pentru a fi mai stralucitori!
Se da la cuptor preincalzit pentru 1 ora si 10 minute!