Mie imi place sa testez diverse retete, bine le testez pe cele care imi inspira siguranta ca sunt corecte. De vreo saptamana imi tot apare pe facebook cozonacul Anytei Cooking, asa ca m-am pus pe treaba, acum ca am respectat sau nu in totalitate reteta e alta poveste, ce sa fac daca-mi plac stafidele, le-am bagat si pe ele in seama ( in reteta nu erau). Oricum fiecare isi pune aprenta in preparatul pe care-l face chiar daca reteta apartine altcuiva.Daca aveam starea necesara il framantam la mana ( n-am avut-o), data viitoare il framant la mana ( sunt curioasa de diferenta). Craciun Fericit !
Mi-am pregatit de seara ingredientele sa fie la temperatura camerei. Dimineata cand m-am trezit ploua cu galeata, parca era toamna nu iarna, dar cum eu nu disper, mi-am zis ca e momentul sa bag lemne in soba de teracota si sa fac un foc strasnic, sa trosneasca lemnele in foc, sa miroasa a lemn ars si a Craciun( chiar daca afara nu este zapada). Mi-am pregatit si robotul ( ca nu eram apta sa framant). Am cernut faina in bolul robotului, separat am amestecat drojdia proaspata cu o lingurita de zahar-din cantitatea initiala- am frecat bine apoi am turnat un paharel cu lapte din cantitatea initiala, am amestecat bine si am lasat sa se hidrateze drojdia cca 10-15 min. Peste faina am adaugat sarea , coaja de lamaie, galbenusurile, smantana, untul, uleiul, drojdia hidratata si la final laptele caldul amestecat cu zaharul. Apoi am pus robotul la treba, cca 5 min , dupa care am lasat sa creasca 30 min. Dupa 30 min am mai mixitat la robot inca 5 min. Am scos aluatul si l-am framantat cu mana 5 min, dupa care l-ama sezat in bolul uns cu ulei si l-am lasat la dospit cca 1si1/2 ora, am asezat castronul deasupra sobei de teracota( asa am redus dospirea de la 2 ore la 1 si 1/2 ora). Dupa ce a crescut aluatul l-am cantarit, apoi l-am impartit in doua parti egale, o parte am impartit-o in doua si am format un cozonac mare, cealalta parte am impartit-o in 6 bucati egale -cca 170 g- am format 6 cozonacei mici.
Umplutura : Am prajit mai intai nuca si apoi am dat-o prin masina de macinat. Am batut cele 5 albusuri impreuna cu zaharul, cca 3-4 min, apoi am adaugat cacao, esenta de rom si stafidele, apoi am omogenizat bine.
Asamblare : Pt. cozonacul mare am impartit aluatul in 2 parti egale, am intins fiecare parte, am pus umplutura de cacao si rahat, am rulat fiecare parte, apoi am impletit-o, am asezat cozonacul in forma de cozonac tapetata cu hartie de copt. Pt. cozonacei am impartit aluatul in 6 parti egale, am intins aluatul cat mai lung si nu foarte lat, am pus umputura de cacao si raharul, apoi am rulat si dupa aceea am format un melc pe care l-am asezat in forme speciale de ceramica, pt cuptor, tapetate cu hartie de copt. Am procedat la fel de inca 5 ori. Am pus cozonacul si cozonaceii la crescut inca cca 30 min, apoi i-am uns cu ou batut bine , am presarat zahar brun si seminte de mac.
Am preincalzit cuptorul la 180 grade ( cuptor pe gaz), am asezat cozonacul si cozonaceii in tava cuptorului,am asezat tava cu cozonaci pe treapra a treia a cuptorului, sub tava am pus un ibric cu apa, dupa cca 20 min am acoperit cozonacii cu hartie de copt. N-am mai cronometrat cat au mai stat la cuptor, am mai verificat din cand in cand, fiecare isi cunaoste cuptorul si stie cat sa-i tina sa fie copti bine si sa nu se arda. I-am scos din cuptor si i-am lasat sa se raceasca in forme. De data asta n-am mai rupt unul asa cald, mie asa imi place sa mananc, am primit de la vecina o jumaatte de cozonat aburind, asa ca ai mei au ramas intacti, mai ales ca pe cei mici urma sa-i impachetez frumos si sa-i dau vecinei sa-i imparta in biserica in ziua de Craciun. Craciun Fericit cu sanatate si bucurii !