Retete de Pasti
Punem fructele intr-un bol impreuna cu zeama de portocale si le punem la cuptorul cu microunde la putere mare pentru 1 minut. Le lasam sa se raceasca si sa se hidrateze bine.
Turnam laptele si mierea intr-o oala si le punem la foc, amestecand usor pana amestecul se infierbanta bine si mierea se topeste. Dam jos si punem untul, lasand sa se racoreasca pana la temperatura camerei.
Intre timp amestecam faina, drojdia, condimentele si 1/2 lingurita sare intr-un bol mare. Adaugam laptele racorit, oul si framantam pana devine un aluat elastic pe care il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Transferam aluatul pe suprafata de lucru si il presam pentru a scoate bulele de aer. Incorporam fructele inmuiate si framantam bine.
Intindem aluatul intr-un patrat cu dimensiunile de aproximativ 40/40 cm, apoi il taiem in 3 fasii lungi. Impartim martipanul in 3 parti egale pe care le intindem sa aiba aceeasi lungime cu fasiile de aluat.Punem martipanul pe fasiile de aluat, apoi unim marginile aluatului si il intoarcem cu "cusaturile"in jos. Impletim cele 3 fasii de aluat cu martipan si il asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Aducem capetele spre interior, acoperim cu hartie de copt si lasam cozonacul sa creaca intr-un loc cald pentru 30 de minute.
Ungem cozonacul cu oul batut, presaram deasupra fulgii de migdale si il dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos. Scoatem cozonacul si il lasam sa se raceasca, apoi il presaram cu zahar pudra.