Imi place sa incerc variante diferite de cozonac, pe aia cu multe oua inca n-am incercat-o, trebuie sa gasesc un cuibar cu multe OO......acum ca am si ajutor de nadejde la framantat e floare la ureche sa fac cozonac.....varianta asta pe care o sa o scriu in cele ce urmeaza am incercat-o de vreo 5 ori si de fiecare data a iesit perfect....gata cu vorba la scris ca mai avem si alte treburi.
PS. Eu am facut cantitate dubla pentru 4 cozonaci, dar am sa scriu reteta pentru doi cozonaci
In primul rand toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, sa fie cald in bucatarie. Cernem faina in vasul robotului. Intr-un vas de sticla punem drojdia si o lingura de zahar din cele 200 de g cantarite, amestecam pana devine fruida, adaugam si o lingura de faina din cea cernuta si turnam un pic de lapte caldut, omogenizam si lasam sa creasca cca 10 min. Separat in laptele caldut adaugam zaharul si galbenusurile si amestecam bine. Peste faina cernuta presaram un praf de sare si turnam amestecul de lapte zahar si oua, omogenizam un pic si apoi adaugam maiaua ( drojdia crescuta), dam drumul la robot intai la o viteza mai mica si apoi la viteza mare cca 10 min.
Dupa 10 min adaugam untul topit amestecat cu ulei si continuam sa framantam, la viteza mica si apoi la viteza mare cca 10 min.. Ungem cu ulei un vas incapator si transferam aluatul de cozonat din cuva robotului, acoperim cu folie alimentara si lasam sa creasca pana-si dubleaza volumul. Intre timp pregatim umplutura, amestecam nuca macinata cu cacao si zahar si apoi adaugam laptele, cat sa formam o pasta care se intinde usor. rahatul il taiem bucatele mai mici.Pregatim si tavile in care coacem cozonacii, le tapetam cu hartie de copt.
Dupa ce aluatul de cozonat a crescut il rasturnam pe blatul de lucru si-l impartim in patru parti aproximativ egale. Intindem cu ajutorul palmelor prima bucata de aluat, formam un dreptunghi, peste care intindem crema de nuca si presaram bucatele de rahat, rulam si procedam la fel si cu a doua bucata de aluat, apoi impletim cele doua rulouri si asezam in tava, La fel procedam si cu cele doua bucati de aluat ramase. Lasam cca 15 min sa mai creasca cozonacii in tava apoi ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte, presaram zahar si mac si bagam tavile la cuptorul preincalzit la 180 grade.
Reducem focul la cca 160-170 grade si coacem cca 40 min, facem testul scobitorii, cand incep sa se rumeneasca deasupra asezam o hartie de copt sa nu se arda prea rau deasupra. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in tavi. Pentru cei care nu mai pot de pofta ii sfatuiesc sa rupa cozonacul nu sa-l taie, de taiat il taiati rece.