Pe masa de Craciun nu puteau lipsi cozonacii ! Si cum sunt din Iasi le-am dat acest nume !
Intr-un bol unde vom framanta aluatul cernem faina si facem o gaura pe mijloc.
Intr-un vas batem cele 5 galbenusuri cu zaharul, adaugam apa minerala, coaja de lamaie si de portocala, sarea. Le bat bine si le lasam pe foc sa se incalzasca putin, foarte putin.
Incalzim apa minerala pt drojdie si o dizolvam iar apoi o punem in gaura facuta la faina si incepem sa framantam. O data incorporata drojdia in faina adaugam si compozitia cu galbenusuri si incepem sa framantam bine. Mie mi-a mai trebuit apa minerala, asa ca am mai adaugat putin. Am adaugat putin cate putin din ulei pana am obtinut un aluat lucios si pufos. Il las la dospit pentru o ora, dupa care il iau iar la framantat unde imi ung mainile cu ulei si il mai framant vreo 10 minute, dupa care il mai las iar la dospit 1 ora.
Intre timp am pregatit umplutura.
Batem albusurile spuma si adaugam nuca, zaharul, 2 esente vanilie, cacaoa si apa minerala daca rezulta tare umplutura si amestecam.
Odata crescut si aluatul il impartim in 4 bucati.
Cu un sucitor facem foile pt cozonaci pe care o ungem cu umplutura de nuca si presaram stafidele ,rahatul taiat cubulete si ceva zahar.
Rulam intr-un capat si apoi rulam celalat capat ca sa se inchida spre primul capat rulat.
Facem 2 suluri le impletim si continuam si cu celelalte doua suluri la fel.
In tavile unse cu untura de porc asezam cozonacii care ii mai lasam la crescut 30 minute,
Ii ungem cu galbenuruile batute spuma si ii lasam la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Eu i-am lasat 1 h si 10 minute.
Pofta buna!