Salata de icre proaspete de crap este un preparat culinar traditional romanesc, apreciat pentru savoarea sa delicata si textura cremoasa. Acest fel de mancare, deseori servit ca aperitiv, are la baza icrele de crap, care sunt prelucrate atent si combinate cu diverse ingrediente pentru a obtine un gust echilibrat si rafinat. Desi reteta poate varia usor in functie de regiune sau preferintele individuale, elementele esentiale raman aceleasi: icre proaspete, ulei, suc de lamaie, si, adesea, ceapa fin tocata.
Cum se prepara salata de Icre proaspete de crap reteta simpla si gustoasa
Cum se prepara salata de Icre proaspete de crap reteta simpla si gustoasa
Icrele proaspete, sărate, se lasa la scurs cam 1 ora,ca sa eliminam apa care s-a format prin dizolvarea sării, se pun într-un castron, împreună cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Se bat bine cu furculiţa, ca să se adune pieliţele, care se vor îndepărta, şi ca să se formeze un lichid mai gros prin spargerea unor boabe de icre. Numai în acel moment începem adăugarea uleiului, ca la maioneză. E preferabil să nu se pună miez de pâine, ca să nu le denatureze gustul(dare eu pun 2 felii de paine,asa mi se par mai putin grele,alegerea va apartine). Se bat continuu cu mixerul, turnând câte puţin ulei. Când devin prea tari, se adaugă câte o linguriţă de apă mineral rece sau zeamă de lămâie, care le albeşte şi le face spumoase (se adaugă numai cât este necesar).In final le potrivim de gust,lamiae si eventual sare. Se adauga ceapa tocata foarte fin.Se servesc alaturi de masline si paine de casa. Recomandam si icre de vinete sau icre de fasole