Un mic de jun delicios în ton pentru Crăciun.
Pune zahărul în laptele călduț și stoarce drojdia.
Cerneți făină și adăugați: unt, ouă, iaurt. Ultima data adaugam laptele cu drojdie.
Framantam aluatul si scoatem aproximativ 75-80 grame. Acesta va fi porția alba la care adaugam nuca de cocos si cateva linguri de lapte (cat puteti face un aluat moale dar nu il lipiti)
Se adauga cacao si cateva linguri de lapte in rest si se framanta pana la aceeasi consistenta.
Apoi lăsați ambele aluaturi să se dubleze timp de 50-60 de minute.
Împărțiți ambele în 4-4 porții și lăsați să se odihnească încă 10 minute.
Luam o parte de cacao si o parte alba, le intindem pe amandoua (albul mai mic) si le punem una peste alta. O întindem pentru noi după cum ne place, apoi o rulăm pe toate. Tăiați la mijloc cu un cuțit și răsuciți aluatul trei pentru a face o dungă.Îi dăm apoi formă și mai facem asta de trei ori pentru a obține 4 cozonac mai mici.
Se unge cu ouă și se lasă să se odihnească până când cuptorul se încălzește la 180 de grade. Apoi se prăjește timp de 30 de minute.
Faceți sosul caramel până se răcește cozonacul.Gatiti zaharul si apa pana incepe sa se rumeneasca (este nevoie de timp). Se încălzește untul și smântâna, apoi se adaugă pentru sirop de zahăr și se lasă puțin pe aragaz amestecând. Se lasa apoi sa se raceasca si sosul de caramel este gata.
Cand totul este gata decoram în partea de sus a cozonacului cu caramel si nuca macinata dupa preferinta.