Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac

de Catalina L in Dulciuri, 14 Sep 2018 | 2978 vizualizari

 

Ce descoperire interesanta acest desert!
Balzac a scris despre el in romanul mai putin cunoscut  « La Rabouilleuse » care face parte din ciclul Comedia Umana.
Nu gaseam traducerea in franceza a acestui roman, multumesc mult lui Rodica (Rodimur) care mi-a indicat traducerea - «Pescuitorii in apa tulbure »
Este un desert fin si moale care se topeste in gura, compus din migdale si acoperit de o glazura alba de zahar.
Se spune că a fost creat de surorile din ordinul de Ursuline din orașul Issoudun în secolul al XVIII-lea. Marțipanul avea mare succes si se vindea ca pâinea !
Reteta consista in a amesteca in proportie egala migdale macinate, zahar pudra, si albusuri de ou.
Compozitia obtinuta este apoi parfumata cu apa de floare de portocal.
mai multe aici : https://www.blogulluicatalina.com/2018/09/martipan-dissoudun-prajitura-lui-balzac.html
 

 

INGREDIENTE

Pentru martipan :

  • 125 g de migdale macinate
  • 125 g de zahar pudra
  • 125 g de albusuri de ou ( 4 oua )
  • 1 lingurita de apa de flori de portocal

Pentru glazura :

  • 2 lingurite de zahar pudra
  • 1 lingurita de albus de ou

Pentru decor si garnitura :

  • 1-2 portocale bio
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac:

Amestecati bine pudra de migdale cu zaharul si albusurile.

Incorporati apa de flori de portocal. Compozitia trebuie sa fie destul de consistenta.

Turnati intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt unsa.

Trebuie sa aveti 3-4 cm de aluat.

Dati la cuptorul incalzit la 140°C, timp de 35 minute.

Pregatiti glazura.

Incorporati albusul de ou treptat in zaharul pudra, amestecati. Trebuie sa obtineti un amestec lichid, dar destul de consistent.

Cand prajitura este coapta, turnati deasupra glazura si etalati-o uniform.

Dati din nou la cuptor la 100° C, timp de 10 minute.

Il puteti acompania cu mici verine de portocale.

Curatati portocalele de coaja si feliile de pielea alba, recuperati supremele.

Puneti-le in pahare individuale sau intr-o forma mare, adaugati un pic de apa de flori de portocal.

Nu uitati sa recuperati coaja portocalelor daca sunt bio. Eu o pun cu zahar intr-un borcanel mic etans la frigider.

Taiati prajitura in portii si acompaniati-o cu verinele pregatite.

Puteti de asemenea pregati verine cu crema engleza sau o acompania de inghetatata.

 Eu am servit-o cu inghetata de vanilie, supreme de portocala si fruct kumquat confiat - reteta aici.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert martipan d'Issoudun - Prajitura lui Balzac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac cu aluat oparit