Nu stiu cum se face, dar umplutura mea de pasca este mereu moale, asa ca si de data aceasta s-a "stricat" aspectul ei, marginea de aluat si crucea scufundandu-se in umplutura de branza.
Pentru ca a fost multa umplutura si mi-era teama sa nu daram bucatile de aluat umplut, le-am lasat sa se coaca mai bine, dar apoi s-au ars un pic la baza.
Pentru reteta m-am inspirat de la Merisor. Multumesc, Merisor, pentru reteta!
Se cern 300 g faina intr-un castron. Se face o adancitura in mijlocul fainii.
Se incalzeste laptele la temperatura corpului.
Intr-un castron se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand aceasta se dizolva. Se adauga putin lapte cald (50 ml) si se omogenizeaza. Se toarna lichidul in adancitura din mijlocul fainii. Se amesteca cu putina faina, se acopera vasul cu un prosop si se lasa maiaua sa creasca la loc cald.
Dupa aceea, peste maiaua crescuta se adauga galbenusurile, sarea, zaharul, zaharul vanilat, uleiul si restul de lapte (incalzite impreuna la temperatura corpului). Se framanta totul, adaugand treptat faina. Se curata mainile de aluat, se spala, se ung cu ulei si se aduna aluatul de pe peretii castronului, strangandu-l pe tot intr-o bila si ungand cu ulei si castronul in acelasi timp. Se acopera cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa aluatul sa creasca la loc cald.
Intre timp, se pregateste umplutura de branza: branza de vaci se da pe razatoarea cea mare intr-un castron, se adauga crema de branza, zaharul, zaharul vanilat, ouale si albusul si stafidele aurii (clatite cu apa si stoarse). Se amesteca totul, apoi se incorporeaza si grisul.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul si se mixeaza pana cand devin ca o bezea. Se incorporeaza cacaua, apoi nucile macinate.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Aluatul se imparte astfel: 3/4 pentru baza si 1/4 pentru impletitura si cruce. Puteti sa lasati si totul pentru baza daca nu doriti sa faceti impletituri.
Se intinde aluatul pentru baza pe masa de lucru unsa cu ulei. Se unge cu albusurile amestecate cu cacao si nuci, lasand marginile libere. Se ruleaza si se taie in felii groase. Acestea se aseaza intr-o tava pentru tort unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava la cuptor pana cand aluatul se coace pe jumatate. Dupa aceea, se scoate tava din cuptor si se adauga umplutura de branza (daca vreti sa nu vi se scufunde impletiturile in umplutura de branza, asa cum mi s-a inatmplat mie, mai dati tava la cuptor pana cand aceasta se incheaga putin). Restul de aluat se impleteste dupa bunul plac si se pune peste branza (am impletit o parte din aluat in 3 si l-am pus pe margini si am facut o cruce din aluat impletit in doua). Se ung impletiturile cu galbenusul amestecat cu lapte si se introduce tava din nou la cuptor pana cand pasca se rumeneste frumos.