Ceva bun ,cu arome de toamna!
Foi:
800 g faina -
1 ou -
200 g untura la temperatura camerei -
1 vf cutit sare -
1 lingurita scuturata de praf de copt+1/2 lingurita bicarbonat de sodiu -
juma de cana bors -
apa minerala
Compozitie: -
1,5 kg mere rosii usor acrisoare -
50 gr zahar -
1 lingurita scortisoara -
4 plicuri zahar vanilat -
1 lingurita esenta rom -
4 linguri gris
Incepem cu merele, pe care le dam pe razatoarea mare, dupa ce le-am spalat.
Adaugam zaharul, zaharul vanilat, romul si scortisoara si amestecam. Lasam deoparte sa lase putin sirop.
Faina o cernem intr-un castron, adaugam untura, oul, bicarbonatul si praful de copt stinse in 3 lingurite de otet, praful de sare si borsul si incepem sa framantam. Pe parcurs mai completam cu apa minerala pana obtinem un aluat molcut, placut la atingere.
Trecem din nou la mere si adaugam cele 4 linguri de gris; amestecam sa absoarba din sirop.
Aluatul il impartim in 2. Intindem 1 foaie si o punem pe fundul tavii, ridicand aluatul pe marginea tavii. Punem compozitia de mere, nivelam si deasupra asezam a doua foaie intinsa.
Taiem placinta asa cruda pentru a se coase frumos si a se taia usor.
Dam la coptor vre 40-50 minte, pana se rumeneste putin, apoi o ungem cu putin lapte dulce si presaram zahar tos valinat si mai dam 5 minute la cuptor.
Scoatem placinta cand e gata, lasam sa se raceasca, apoi o pudram cu zahar farin vanilat.
Pofta buna!